Plin je jedini energent za plominsku elektranu

Pitanja je bilo sa svih strana i opcija - međustranački dogovor
Pitanja je bilo sa svih strana i opcija - međustranački dogovor

"Na sjednici Županijske skupština održanoj u prosincu župan Valter Flego rekao je da će se na prvoj sljedećoj sjednici raspravljati o prijedlogu novog Prostornog plana Istarske županije s plinom kao energentom u elektrani Plomin", podsjetio je Daniel Mohorović. On je, uz to, na aktualnom satu pitao župana kada će se rješavati problemi Hitne medicinske pomoći u Labinu?

- Prostorni plan mogao je danas biti pred vijećnicima, odgovorio mu je Flego, međutim, tijekom javnog obrazlaganja prijedloga Prostornog plana više gradova i općina predložilo je promjene. To je dobro, jer ovaj se Prostorni plan radi smireno u skladu sa zakonom, a lokalna samouprava najbolje zna koji su joj prioriteti. Stog će njihovi prijedlozi, ako su u skladu sa zakonom, biti uvršteni u Prostorni plan. Zbog svega toga u završnoj su fazi aktivnosti oko novog PP županije, koji će ovih dana biti upućen ministarstvu na suglasnost.

Problemi Hitne - hitno riješiti

Strateška studija utjecaja na okoliš dobila je zeleno svjetlo, a mogu reći da će na sljedećoj sjednici na dnevnom radu biti prijedlog županijskog prostornog plana. Oko Plomina nemamo što razgovarati. Teme za razgovor nema, plin je jedni energent, odgovorio je Fego.

Također je objašnjeno da je u Hitnoj medicinskoj pomoći u Istri napravljen veliki iskorak zahvaljujući participaciji svih gradova, općina i turističkog sektora. Umag i Labin najudaljeniji su od bolnica u Puli ili Rijeci. Stoga je najprije u Umagu podignut standard, a sada će se više pozornosti posvetiti Labinu, u kojem situacija nije panična i HMP dobro funkcionira. Flego se pozvao na nedavni razgovor s ministrom zdravlja Dariom Nakićem i sastanak župana, na kojima se razgovaralo o reformi HMP.

Prema projekcijama, zbrinjavanje tone otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom koštat će između 80 i 100 eura, rekao je Mario Radešić. Zanima ga kako se taj trošak namjerava kompenzirati, budući da se neće moći podići cijena odvoza mješovitog komunalnog otada?

- Građani će moći koliko-toliko sačuvat svoj standard dobrim odvajanjem otpada u kućanstvima. Centar će produkte prerade otpada, kako bi se pokrio trošak njegova zbrinjavanja, nastojati što bolje ekonomski eksploatirati kroz proizvodnju električne energije, topline i slično, odgovorio mu je Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave.

"Republika Hrvatska za mali obalni ribolova izdala je 3.500 dozvola, a Istra koja čini 14 posto obalnog područja, od 150 upućenih zahtjeva dobila je samo 18 dozvola", pitao je Vili Rosanda. Problem, kako je naveo, leži u sustavu bodovanja, koji u neravnopravan položaj stavlja istarske ribolovce, a to se može riješiti da se poveća godišnja kvota dozvola. "Stoga, treba napraviti reviziju pravilnika, ali do tada više od 120 malih ribara iz Istre očekuje da im netko pomogne", kaže Rosanda.

Pula i olimpijski bazen

- Kriteriji u Pravilniku na malo čudan način definiraju sustav bodovanja, pri čemu recimo ljudi koji žive na otocima i branitelji imaju prilične povlastice, a na raspolaganju je samo 3.500 dozvola, primjećuje župan Flego, dodajući kako treba izraditi novi pravilnik u kojem će dozvole za male ribolovaca iznositi 10 posto od dozvola za gospodarski ribolov na određenom području. Ovakav će se prijedlog uputiti ministarstvu poljoprivrede i saborskom Odboru za poljoprivredu, obećao je župan.

"Zašto se županija nije uključila u gradnju olimpijskog bazena u Puli, te kada će započeti gradnja Medicinske škole u Puli?, zanimalo je Mladena Premuža, na što mu je župan uzvratio "sa se mene pita, ja bi sve pomogao - i hitnu i domove za starije i nemoćne, vrtiće, gospodarstvo i bazen".

- Međutim, otkako nam u posljednje tri godine porezni prihodi padaju, mi nismo digli cijenu nijedne usluge. U proračunu muku mučimo da održimo postignuti standard. Treba se, dakle, definirati oko prioriteta. Živimo u precentraliziranoj državi i dok je tomu tako moramo biti čarobnjaci, ako se želimo razvijati i održati postojeći standarda, obrazložio je župan Flego.

"Nadali smo se gradnji Medicinske škole kroz projekt javno privatnog partnerstva", rekla je Patricija Smoljan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, a budući da se to neće ostvariti razmatrale su se mogućnosti uređenje škole u nekim objektima stare bolnice u Puli, ali to se pokazalo neisplativo, rekla je ona. (D. ŠIŠOVIĆ, M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter