Plin iz Hrvatske ilegalno u Italiji?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerojatno je puka slucajnost i vjerojatno jedno nema veze s drugim, no dok je hrvatska javnost upoznata s poslom prodaje hrvatskog plina koji se crpi iz jadranskog podmorja i prodaje Talijanima ispod realne tržišne cijene, u Italiji i dalje traje istraga oko navodne enormne utaje poreza tvrtki Eni i Snam, koje se bave proizvodnjom i distribucijom plina u Italiji.

Slucaj je buknuo potkraj prošle godine i, prema pisanju talijanskih medija, financijska policija istražuje «sudbinu» 148 milijardi kubicnih metara plina koji je ušao u Italiju, a da nije prošao državnu, poreznu kontrolu i to od 2003. do 2007. godine. Radi se o ogromnoj kolicini, ako se uzme u obzir da Italija godišnje potroši od 80 do 90 milijardi kubicnih metara plina. Talijanski mediji pišu da su pod istragom dvanaestorica visokih dužnosnika Enija i Snama.

Ilegalni plin nije evidentiran prilikom ulaska u Italiju pa bi, teoretski, mogao predstavljati izvor kriminalnog bogacenja zbog neplacanja poreza državi. Kolicina od 148 milijardi kubicnih metara koji su ilegalno ušli u Italiju vec je utvrdena, no sada se radi o tome kako dokazati je li taj plin prilikom komercijalizacije podlegao placanju državnih poreza poput ostatka evidentiranog plina: u slucaju da porez nije nikad placen, teoretska krivicna prijava za utaju poreza postala bi i stvarna pa bi se sve to pretvorilo u jednu od najvecih pljacki na racun talijanskih poreznih obveznika, jer se radi o potencijalnoj utaji poreza od 19,9 milijardi eura.

No, financijska policija je otkrila da su Eni i Snam zaobilazile porezne kontrole i prilikom izvoza, jer je utvrdeno da je preko Gorice u Sloveniji izvezena kolicina od milijardu kubicnih metara neprijavljenog plina porijeklom iz Alžira. U tom slucaju barata se brojkom od 182 milijuna eura neplacenog poreza.

U toj složenoj situaciji koja je predmet istrage talijanskog istražnog sudstva poseban je dosje posvecen odnosima Enija i naših jadranskih platformi Ivana i Marica.

Naime, prilikom prikupljanja podataka o potencijalnoj utaji poreza talijanska financijska policija obavila je kontrolu stanja dviju talijanskih platformi Garibaldi K i Barbara T2 koje se nalaze ispred Ravenne i Falconare na talijanskoj strani Jadrana. Platforme, povezane na plinovod Enija i Snama, trebale bi ubaciti u cijevi talijanski plin, no u Italiji je i dalje na snazi zakon koji zabranjuje crpljenje plina iz jadranskog podmorja pa su dvije platforme trenutno u stanju mirovanja.

Prilikom pregleda financijeri su otkrili da su te dvije platforme povezane s dvije cijevi koje dolaze iz Hrvatske, odnosno iz naših platformi Ivana i Marica.

Dakle, prema utvrdenim cinjenicama financijske policije, iz dviju talijanskih platformi kod Ravenne i Falconare u Italiju ulazi plin koji nije talijanskog nego stranog (hrvatskog) porijekla. Eni i Snam se terete da su 11 milijardi kubicnih metara hrvatskog plina lažno predstavili kao plin talijanskog porijekla, što opet odgovora teoretskoj utaji poreza u visini od 1,1 milijun eura.


Podijeli: Facebook Twiter