Plin i nafta cure iz Totalove platforme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki oblak eksplozivnog prirodnog plina stvorio se iznad Sjevernog mora uslijed curenja iz platforme Elgin u vlasništvu francuske naftne kompanije Total, zbog cega je u utorak pokrenuta opsežnija evakuacija škotske obale te proglašena zona zabrane pristupa zrakom i morem.

Oblake plina iznad platforme i naftnu mrlju koja se širi morem uocili su radnici. Norveške udruge za zaštitu prirode vec su ranije upozoravale da visoki tlak tog podzemnog plina koji je iskorištavala francuska kompanija znacajno otežava zatvaranje platforme.

Total je objavio da ne može predvidjeti kada i kako ce curenje plina i nafte biti zaustavljeno. Uz još svježe sjecanje na ekološku katastrofu u Meksickom zaljevu na platformi British Petroleuma (BP) 2010. godine, menadžeri Totala i britanski dužnosnici uvjeravaju javnost da je neposredna opasnost za takvo što vrlo mala.

Total je objavio da su brodovi upozoreni da se ne približavaju platformi Elgin bliže od dvije milje, a zrakoplovi bliže od tri milje ako lete ispod 4.000 metara, što iskljucuje prometovanje helikoptera, ali ne utjece na zracni promet.

Naftni div Shell smanjio je broj osoblja na dva okolna postrojenja, na platformi Shearwater koja je nastavila crpiti naftu, te platformi Noble Hans Deul koja je prekinula bušenje.

Total je još u nedjelju povukao sve radnike s platforme Elgin nakon što radnici nisu uspjeli zaustaviti curenje.

Inace, nafta s te platforme, za koju trgovci procjenjuju da proizvodi više od 60.000 barela dnevno, izvozi se putem naftovodnog sustava Forties kojim upravlja BP. Plin pak tece kroz plinovod Seal do terminala Bacton.

Britanski dužnosnici porucuju da plin, koji sadrži visoke razine otrovnog sumporovodika te ima miris na trula jaja, treba raspršiti u atmosferi, ali to predstavlja rizik za svakoga tko se nalazi blizu izvora, što zaustavljanje curenja cini vrlo složenim.


Podijeli: Facebook Twiter