Plime i oseke: Kretanje morskih mijena u prosincu


Da nema mojih starih prijatelja ribolovaca teško da bi ovog mjeseca i jednog retka mogao napisati. Dakle, ako vas zanima kakvi su bili ulovi proteklog mjeseca na našem poluotoku morat ćete pročitati slijedećih nekoliko redaka.

Krenimo najprije sa južnom obalom Istre, točnije puntom. Tamo je moja veza ujedno i moj rođak, ali nećemo ga previše reklamirati. Uglavnom drži barku na Delfinu pa su mu pošte oko Fratarskog otoka, Banjola, Kamenjaka i Medulina. Za razliku od mene, on na more izlazi baš po svakom vremenu, a ponekad i po najjačem jugu. Tako je bilo kad smo se posljednji puta čuli. I dok sam ja brinuo da mi barku, koja je debelo na suhom, jaki valovi ne povuku u more, on se brinuo kako da se vrati u kraj.

Bilo kako bilo vratio se s manjim ulovom. Je li mu se isplatilo? Pa on je rekao da je. Gušti su gušti. Nekoliko dana nakon toga opet je bio na moru. Ovog puta bilo je mirno. Panulivao je i ulovio nešto više od kilograma kalamari.

Dok je dolje po Dalmaciji temperatura mora čak 20 stupnjeva Celzijevih (Mljet, Komiža), kod nas (Rovinj, sv. Ivan) se živa na termometru spustila do 17. Još uvijek je dovoljno toplo za kupanje, barem za one najhrabrije.

No ta temperatura koja je još uvijek visoka govori o tome da ribe ima još uvijek u kraju. Ima je, dakle i za one koji love s barke i s kraja. Pa tako je i moj neizostavni stari ribolovac i stari prijatelj Marko neki dan lovio s kraja na Katarini. Tamo negdje gdje se smije loviti. Ulovio je nekoliko orada i bio je zadovoljan. Bio sam i ja zadovoljan kad mi je to odmah javio kad se vratio s mora. Uvjeren sam da nas čeka dobar prosinac što se ribolova tiče jer ružnog i hladnog vremena, ako ćemo vjerovati dugoročnim prognozama, ne bi trebalo biti previše. Dobro vam more! (Priredio Srećko PERŠIĆ/Izračunao Damir ŠEGON)


Podijeli: Facebook Twiter