Pletikos, Korovljev i Čučić vode filmske radionice

Iz škole filma u Pulskoj filmskoj tvornici
Iz škole filma u Pulskoj filmskoj tvornici

Pulska filmska tvornica poziva sve koji su zainteresirani za izradu igranog, dokumentarnog ili eksperimentalnog filma da se prijave na 11. školu filma "Pulska filmska tvornica 2015". Škola će početi u petak 23. listopada radionicom dokumentarnog filma redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos te radionicom igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva, a tjedan kasnije, u petak 30. listopada i radionicom eksperimentalnog filma redatelja, autora, montažera i producenta Damira Čučića.

Škola traje četiri mjeseca

Tijekom pet dana polaznici će razvijati ideju i scenarij, koji će naknadno zaživjeti na velikom platnu. Prvi susreti bit će održani 23. i 30. listopada u 18 sati u Klubu Pulske filmske tvornice u Stiglichevoj ulici 12, a tijekom vikenda polaznici će intenzivno raditi s voditeljima u jutarnjem i popodnevnom terminu, dok će satnice održavanja tijekom posljednja dva dana biti definirane u dogovoru s polaznicima.

Na temelju pristiglih prijavnica, voditelji će odabrati pet polaznika s kojima će razvijati scenarije i čiji će rad pratiti do dovršetka filmova. Škola će trajati četiri mjeseca, a nakon razvoja ideje i scenarija bit će održane trodnevne teorijske i praktične radionice snimanja i montaže. One će biti uvod u snimanje i montiranje filmova polaznika kojima će pružiti temeljno znanje za kvalitetnu realizaciju njihovih radova.

Upisi u Školu trajat će do 21. listopada, a kotizacija iznosi 300 kuna. Prijavnice i sve dodatne informacije moguće je naći na web stranici Pulske filmske tvornice. Financijsku potporu za održavanje 11. škole filma pruža Hrvatski audiovizualni centar, dok su partneri škole Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o.

Vrhunski predavači

Ines Pletikos rođena je u Puli 1963. godine; studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratoriju Cinema Televisivo u Rimu (pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba); asistirala je na brojnim talijanskim setovima, dok posljednjih 20-ak godina živi u Hrvatskoj. Pretežno se bavi dokumentarnim filmom i to kao redateljica, autorica i producentica. Njezin posljednji film "Kako smo ušli u Europu - slučaj SexA" pobijedio je 2013. na DORF-u. Među realiziranim naslovima izdvajamo proslavljeni dugometražni film "Kad Miki kaže da se boji - tko su junaci Johnnyjevih pjesama" iz 2004.

Andrej Korovljev je rođen u Puli 1970. godine. Po završetku srednje škole studirao je strojarstvo u Zagrebu. Godine 1995. odlazi u London, gdje studira filmsku režiju na Westminsterskom sveučilištu. Po povratku u Hrvatsku započinje profesionalnu karijeru. Režirao je nekoliko kratkih filmova, dokumentaraca, TV-emisija i glazbenih videospotova. Godine 1999. režirao je dokumentarac "Una storia polesana" o pulskim marginalcima, a iduće godine dovršava "Godine hrđe", dokumentarac koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja i nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2000-e. Snima TV-reklame za domaće korporacije i inozemne naručitelje, a njegove reklame, dokumentarni filmovi i glazbeni videospotovi dobili su brojne hrvatske i međunarodne nagrade.

Damir Čučić (1972, Brežice, Slovenija) počeo se baviti audiovizualnim djelatnostima 1989. u filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck. Tijekom protekla dva desetljeća razvijao se ponajprije kao filmski redatelj i montažer te kao scenarist i producent. Djeluje na područjima eksperimentalnog, dokumentarnog i igranog filma. Autor je ukupno 40 dokumentarnih, eksperimentalnih filmova i kratkometražnih igranih filmova (Četvrta smjena, Bića sa slika, Zaboravljeni, La Strada, Stolac za ljuljanje, Arabeska…). Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih filmskih nagrada. Njegovi filmovi prikazani su na festivalima u četrdesetak zemalja s gotovo svih kontinenata i u programima niza europskih javnih televizija.

Njegov dugometražni igrani prvijenac "Pismo ćaći" osvojio je Veliku zlatnu Arenu na 59. festivalu igranog filma u Puli 2012. godine, dok je Čučić nagrađen za najbolju montažu te nagradom Breza za najboljeg debitanta. Dokumentarni film "Mitch - dnevnik jednog šizofreničara" nagrađen je na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FID Marseille, a prikazan je i na prestižnim Sarajevo Film Festivalu i DokuFestu u Prizrenu. "Rakijaški dnevnik" mu je 40. filmska režija. (Z. ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter