Pleteni detalji za topli dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zanimljive teksture pletiva svaki ce ambijent uciniti toplijim. Vještina izrade i maštovitost uzoraka odlican su kontrast cistim linijama suvremenih interijera. Izrazita osobnost pletenih detalja daje zanimljivost svakom ambijentu, a s obzirom da asocira na udobnost, sigurnost, tradiciju i toplinu, cini prostor opuštenim, vedrim i ispunjenim dobrodošlicom.

Dizajneri širom svijeta zadnjih godina primjenjuju pletene detalje u oblikovanju. Estetika im je moderna, ali nacin izrade inspiriran tradicijom. Neki "odijevaju" namještaj, poput Melanie Porter, koja starom namještaju, cesto dugo godina korištenim foteljama - klasicima dizajna, daje svojim pletivom novi život.

Drugi, poput Claire-Anne O"Brien ili Patricie Urquiole dizajniraju sasvim novi i moderan namještaj. Cesto su to taburei ili ležaljke, nacinjeni od "ispunjenog" pletiva. Osim što su udobni za sjedenje i ležanje, ovi su elementi izrazito lijepi i dekorativni detalji u prostoru. Dizajnerica Patricia Urquiola pronašla je inspiraciju za izgled i pleteni uzorak svojih taburea, tepiha i ležaljki u tradicionalnom nacinu izrade pletenih rukava u Španjolskoj.



Što se sve može pletenjem takoder je izazovno pitanje za dizajnere. Bauke Knottnerus dizajnira pletivo izradeno od jako uvecane niti, koje može postati tepih, ležaljka li sofa. Zanimljiv je cak i dvodimenzionalni uzorak koji daje iluzija pletenog motiva, kao na tapetama Chae Young Kim.

Pojavom štednih i LED žarulja, koje ne griju, pletivo može biti vanjski dio svjetiljke. Naomi Paul dizajnirala je visece svjetiljke, gdje je pletivo ovojnica kroz koju djelomicno prolazi svjetlo, što može kod krupnijih uzoraka, kao u svjetiljkama Sarah Parkes, dati jako zanimljive sjene.

Mnogi ce u prirodnim materijalima i pletenim detaljima pronaci svoj nacin ostvarenja veze s prirodom, užitak u pogledu na fino izradeni detalj i pricu, koju o svom nastanku može ispricati svaki pleteni uzorak.


Podijeli: Facebook Twiter