Plesom protiv nasilja nad ženama

Detalj s prošlogodišnje manifestacije (M. ANGELINI)
Detalj s prošlogodišnje manifestacije (M. ANGELINI)

Pula se priključuje globalnoj aktivističkoj kampanji s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama. Na Valentinovo, 14. veljače, u 11 sati održat će se plesni "ustanak" na Portarati i u Flanatičkoj ulici.

"Milijarda ustaje" globalni je prosvjed i poziv ženama da plešući odbiju pristati na status "quo" sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. U pitanju je djelo solidarnosti kojim se želi demonstrirati zajedništvo ženske borbe, ali i moć njihove brojnosti. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i svima koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva, da izađu iz svojih domova, izađu na ulice i trg, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu...

Inače, V-Day i "Milijarda ustaje" (One Billion Rising) su jedan od primjera globalne borbe za pravdu i prava žena diljem svijeta. Ovo su globalni aktivistički pokreti koje je pokrenula Eve Ensler, američka spisateljica, feministica i aktivistica, poznata po drami "Vaginini monolozi". U Puli protest plesom organizira Maja Ramba Milićević, a na manifestaciji će sudjelovati, pored građana Pule i okoline, i pulske mažoretkinje te plesne grupe AB Original, Art Dance, Pirueta, Infinity, Saltatrix, PC Studio, Rosso Latino, INK, Teatar naranča, Gimnazija Pula, Komaja društvo za razvoj ljubavi i svijesti. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter