Plesom protiv nasilja nad ženama

Poreč (K. F.)
Poreč (K. F.)

Na Portarati danas je u znak podrške zlostavljanim ženama plesalo stotine mladih pulskih srednjoškolaca pridruživši se tako globalnom ustanku "One billion rising - Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", dosad najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama.

Projekt "Milijarda ustaje" zapravo je poziv ženama da izađu na ulice i trgove te plešući pokažu da odbijaju pristajati na "status quo" sve dok silovanje i kultura nasilja ne prestanu.

Tako su u Puli, osim srednjoškolaca, pred brojnom publikom plesale i zlostavljane žene, ali i muškarci koji ih vole i koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva. Zanimljivo je da je protestni ples inicirala pulska gimnazijalka Maja Ramba Milićević, a podržale su ga mnoge osobe iz javnog života zemlje.

- Projekt u svijetu živi već 15-ak godina, a ja sam za njega saznala preko interneta, odnosno od moje prijateljice iz Švedske koja je ondje organizirala ples. Budući da za nasilje nad ženama nema opravdanja te da se o toj problematici i dalje ne govori dovoljno, odlučila sam se organizirati ples u Puli, rekla nam je Maja, kazavši da joj nije bile teško okupiti toliko mladih i uvježbati koreografiju.

Odjeveni u crveno crnu kombinaciju, mladi su plesom i energijom osvojili srca i pljesak svih onih koji su prisustvovali neobičnom događaju te su zasigurno poslali poruku. U plesu su sudjelovali učenici i članovi Društva naša djeca, Gimnazije Pula, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Plesni studio centar, Plesni studio Il movimento, AB Original, Art Dance, Zumba Šišan, Sigurna kuća Istra te Komaja društvo za razvoj ljubavi i svijesti.

I Porečani u plesnom ustanku protiv nasilja

U najvećoj dosad globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojčica "Milijarda ustaje" (One Billion Rising) pridružili su se i Porečani, u organizaciji porečkog Centra za građanske inicijative. Aktivistice i aktivisti Centra, njihovi prijatelji i drugi građani plesom su na središnjem Trgu slobode pokazali da odbijaju pristati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu.

Također, zapalili su svijeću u Glavinićevoj ulici, u znak sjećanja na Porečanku koja je 2008. godine tragično izgubila život od ruke svog partnera.

Plesni je ustanak, kao djelo solidarnosti za demonstraciju zajedništva ženske borbe, ali i moć njihove brojnosti, održan na Valentinovo, u povodu 15. obljetnice postojanja američke organizacije V-Day protiv nasilja nad ženama, koju je osnovala nagrađivana dramatičarka i aktivistica Eve Ensler. (N. SOFTIĆ; K. FLEGAR; foto A. KANCELAR, K. F.)


Podijeli: Facebook Twiter