Plesom od Bugarske do Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesmom, plesom i svirkom KUD Uljanik i gosti oduševili su u subotu publiku koja je u Istarsko narodno kazalište došla u velikom broju na 13. vecer tradicijske glazbe i plesa. Povod je bio 153. rodendan brodogradilišta Uljanik, a u Pulu su došli folklorni ansambl Mladost iz Montane u sjeverozapadnoj Bugarskoj te KUD Punat iz istoimenog mjesta na Krku, a cijeli se dogadaj uklopio u program "Prosinac u gradu".

Svi su oni zaslužni za sat i pol dobrog raspoloženja. Publika nije štedjela dlanove pa ih Dorina Tikvicki koja je vrlo nadahnuto vodila program nije morala posebno poticati. Krcani su oduševili svojim plesovima, a narocito su upecatljive njihove plesne figure, kada žene plešu, okrecu se oko sebe dok im narodna nošnja leti i podsjeca na propeler s kojim kao da ce i sami poletjeti.



Kroz polku, suprotu, šoto i tanac uspjeli su usijati atmosferu. Jednako su svojim temperamentnim plesovima i glazbom oduševili i Bugari, koji su publiku proveli kroz svoje regije, od Trakije do Pirina kako oni zovu Makedoniju. Glazba koja dolazi iz onih krajeva nije u Istri nepoznata. Ona je jednostavna i vesela, s ritmovima koji su bliski i ovdašnjim ljudima.

Oni koji su vecer otvorili, ti su je i zatvorili, a to su dakako domacini. Na repertoaru su našle istarske pjesme i plesovi, ali su s pokazali i koliko su im široki interesi te izveli, na primjer, i medimurske i prigorske plesove. Došli su u jakom sastavu pa su se na sceni pokazali njihovi razigrani veterani, kao i pomladak, a za pjesmu "Luce, ma Luce" na bini se našla citava obitelj - nona, kcer i unuci.



Glazbeno su Uljanikovce pratili tamburaški orkestar, Danijel i Diego Vitasovic te Elvis ?uric. Koreografi su im bili Salko Salihi, Nerina Štajner i Stjepan Celic, a plesove su uvježbali Lucija Modrušan, Salko Salihi i Nerina Štajner. Koreografiju za bugarske kolege cije folklorni ansambl postoji vec tri desetljeca, vecinom je napravio Stojan Stojanov a izveden je jedan ples na koreografiju Ivana Todorova. Rasplesane Puntare uvježbao je Stanko Mihajlovic, koji je uz Marijana Orlica Senkica, inace glazbenog voditelja, napravio i koreografiju.


Podijeli: Facebook Twiter