Plesom i kantom istarska se tradicija čuva od zaborava

Okupilo se stotinjak izvođača s Puljštine
Okupilo se stotinjak izvođača s Puljštine

Barbanska placa u subotu je bila idealna pozornica istarskim folklorašima koji su sudjelovali na 50. Smotri narodne glazbe i plesa Puljštine. Na jubilarnoj smotri tradicionalnim istarskim plesovima i pjesmom predstavilo se stotinjak izvođača okupljenih u šest KUD-ova s područja južne Istre. Publika je imala priliku uživati u izvedbama domaćina KUD-a Barban, KUD-a Rakalj, a nastupili su i DKUS "Mendula" iz Medulina, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, KUD "Uljanik" iz Pule i KUD "Mate Balota" iz Raklja.

Prve subote u srpnju

Izveli su različite vrste plesova i to barbanski i medulinski balun, staru polku, la forlanu, ballo di sedia, a s pozornice su dopirali zvuci velike i male roženice i miha. Publika je mogla čuti i pastirsku sviralu, duplice, kante na tanko i debelo, kante grupe pjevača i taranke uz roženice i mih.

- Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine održava se tradicionalno prve subote u srpnju i to od 1994. godine u Barbanu. Prije toga smotra se selila po ostalim mjestima bivše općine Pula, a prva je održana u Savičenti, podsjetila je tajnica SAKUD-a Gabrijela Peruško Pujas. Naglasila je da će pobjednici barbanske smotre predstavljati svoja kulturno-umjetnička društva na centralnoj 51. Smotri narodne glazbe i plesa u Istri u rujnu.

- Pedeset lit je velika stvar i jako smo na to ponosni, rekao je barbanski načelnik Denis Kontošić te dodao da upravo tradicijska glazba i plesovi predstavljaju najveći obol u očuvanju i njegovanju baštine. Također, ponosi smo i što Barban gaji svoju tradiciju očuvanja običaja što se vidi i kroz pomladak koji je također aktivan u njegovanju običaja, istaknuo je načelnik i dodao da smotra ujedno predstavlja službeni početak barbanskog ljeta.

Kao vrhunac ljetnih događanja Kontošič je izdvojio Trku na prestenac, kazavši da je ove godine svoj dolazak najavila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić. "Izbori su pred vratima pa svi možemo očekivati dugo, vruće ljeto", našalio se načelnik.

Smotru je službeno otvorila zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko kazavši da su narodna glazba i ples dio kulturnog stvaralaštva naroda koji stoljećima ovdje živi. Poručila je kako tradiciju treba sačuvati od zaborava, a upravo su ovakve smotre najbolja prilika za to.

Tradicijski proizvodi

Osim uživanja u plesu i pjesmi, posjetitelji su mogli kušati razne tradicionalne istarske proizvode koji su se nudili na obližnjim štandovima - od sireva, meda, rakija, smokvi a mogli su kupiti i razne rukotvorine. Organizatori smotre bili su Općina Barban, SAKUD Pula, KUD Barban i Turistička zajednica Barbana, a smotra se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Pule i Općine Barban.

Najbolji idu na Smotru narodne glazbe i plesa Istre

Prosudbena komisija u sastavu Josip Pino Knapić (predsjednik), Nevia Kožljan i Ivona Orlić (članice) izabrala je sljedeće sudionike za nastup na 51. Smotri narodne glazbe i plesa Istre. U kategoriji svirke dalje idu Starinski balun (Robert Krbavac, vidalice), Tarankanje uz mih (Željko Glavaš), Svirka na pastirsku sviralu (Drago Draguzet) i Speljanje (Erik Žagrić i Mihael Glavaš, mala i velika roženica).

U kategoriji pjesme najbolji su bili Rudi Diković i Cvitko Kliba (Oženi se, oženi za kojeg junaka), Cvitko Brgić, Nevija Grgorinić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš (Sve spod mi Raklja), Canti "a la longa", "a la pera", "soto le pive", Željko Perković i Mauricio Mirković (Tamo mi je doli pokraj puta) te Josip Trošt, Nevia Kožljan, Vladimir Kožljan, Nevija Kožljan i Tedi Trošt (Ča je šćapunić).

Najbolji u plesovima bili su DKUS "Mendula" iz Medulina (medulinski balon), Folklorna skupina zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane (la forlana), KUD Uljanik (stara polka), KUD Rakalj (balon) i KUD Barban (barbanski balon). (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter