Plesom govorimo zemlji i nebu o tome što osjećamo

Tango spada u tradicionalne plesove
Tango spada u tradicionalne plesove

Međunarodni dan plesa obilježit će se i ove godine 29. travnja. Dan plesa se obilježava od 1982. pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a označava uspomenu na rođendan jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Kao što dan kazališta ima svoje poruke, tako ga ima i Međunarodni dan plesa. Autor ovogodišnje poruke je tajvanski plesač, koreograf i pisac Lin Hwai-min, dok hrvatsku plesnu poruku potpisuje plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja Irma Omerzo.

"Osjećaji su se uzbunili i preuzimaju oblik riječi. Ako riječi nisu dostatne, govorimo uzdasima. Ako uzdasi nisu dostatni, mi ih pjevamo. Ako pjevanje nije dostatno, tada nesvjesno naše ih šake i naša stopala plešu", zapisao je Lin Hwai-min.

On se osvrće i na činjenicu da je ples moćan izričaj koji govori "zemlji i nebu o našoj radosti, o našem strahu i našim željama te o nedokučivom, pa ipak razotkriva stanje uma pojedinca i ćudi i osobine naroda".

Irma Omerzo u svojoj poruci navodi da "već od prvih dana nakon rođenja, kroz pokret, vođeni radoznalošću učimo o sebi i okolini, puno prije prvog osmijeha i prvih riječi". Ples je usko povezan s istraživanjem tijela, što se odvija već od najranijeg djetinjstva.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etničke prepreke.

Hrvatska Međunarodni dan plesa obilježava od 1999. godine. Ples je definiran ritmičkim pokretanjem tijela prema ritmu glazbe (rjeđe bez glazbe), pojedinačno, u parovima ili u skupinama. Poznat je od pamtivijeka, već su na zidovima spilja bili crteži koji prikazuju čovjeka kako pleše.

Poznato je da je ples u svojim počecima bio motorička reakcija na određene emocije, na veselje, strah, žalost, ljubav ili mržnju.

Postoji niz podjela plesova, a jedna je na one klasične (europske) društvene, u koje spadaju primjerice valceri, skupina foxtrot-plesova i niz drugih, potom latinoamerički plesovi, kao što su bolero (sportska rumba), cha-cha-cha, mamba, salsa…, tradicionalne - paso doble, argentinski tango, polka, dok su pomodni plesovi charleston, shimi, twist, boogaloo, calypso, bossa-nova i lambada te reggaeton.

Novije podjele obuhvaćaju i street dance - locking, popping, breakdance, hip-hop, mtv jazz, house, krump i druge. (piše V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter