Plesni maraton u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Rose is a rose is a rose is a rose" slavna je recenica iz pjesme "Sacred Emily" americke pjesnikinje i književnice Gertrude Stein. To je ujedno i naziv projekta autorice i redateljice Ivane Sajko, koji nastaje u produkciji Zagrebackog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Iako ce premijera biti tek u ožujku iduce godine, i to u Zagrebu, a potom i u Puli, probe su u INK-u vec pocele. Kazala je to u petak Sajko na konferenciji za novinare, održanoj na sceni 5.K. na petom katu pulskog INK-a.

"Prica o 'Rose is a rose…' pocela je prije nekoliko godina. Cak smo u teatru &TD održali nekakvo probno citanje, a predstava je u meduvremenu doživjela i nekoliko svjetskih premijera. Buduci da trenutno suradujem i s dvojicom glazbenika iz Pule - Nenadom i Alenom Sinkauzom, cinilo mi se da bi se mogla napraviti i koprodukcija s INK-om. U Puli cemo održavati probe još nekoliko dana i onda cemo se razici te ce svatko sam za sebe raditi neko vrijeme. Ponovno cemo se okupiti u veljaci i tada finiširati predstavu", rekla je Sajko.

Uz bracu Sinkauz u projektu sudjeluju još dvojica glazbenika - Vedran Peternel i Krešimir Pauk. Ova je drama zapravo pisana kao partitura te nema klasicnih glumaca, odnosno tu ce ulogu odraditi sama autorica i njezini glazbenici. Uz to, nema ni klasicne scenografije.

"Bilo mi je zanimljivo razmišljati o dramskom kazalištu na drugaciji nacin, u ovom slucaju u kontekstu glazbe. Prica drame pocinje jedne noci u kojoj se u diskoklubu susrece dvoje mladih. Medutim, te veceri pocinju i ulicni nemiri te se na tematskoj razini propitkuje mogucnost ili nemogucnost gradanske pobune. Takoder, prica se referira na plesne maratone, koji su u SAD-u bili popularnih 20-ih godina prošlog stoljeca, uoci Velike ekonomske krize, što može biti i poveznica s današnjim vremenom. Zapravo, predstava je koncipirana kao plesni maraton", rekla je Sajko. Dodala je da su zvuk, dramaturgija zvuka i njegovi izvori vrlo bitni za ovaj projekt. Iako ce glazba imati glavnu rijec, u predstavi ce biti i animacije nagradivanog Simona Bogojevica Naratha.


Podijeli: Facebook Twiter