Plesni eksperimenti u Svetvinčentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu u subotu je ugostio tri predstave koju su sa zanimanjem popratili mnogi zaljubljenici u ples i govor tijela. Najviše je pozornosti izazvala predstava "Fragments" slovačkih plesača skupine Les SlovaKs, koja se održala u kaštelu Grimani.

Program je u Loži oko 20.30 sati otvorila domaća predstava eksperimentalnog tjelesnog kazališta - "Divna, divna, divna katastrofa", nastala na temu politike priče. Zajedno s autoricama Selmom Banich, Deanom Gobac, Natašom Govedić, Robertom Milevoj, Ivom Nerinom Sibila, trinaest izvođačica postavilo je krajnje pitanje predstave: Što je vlastita priča, koliko je ona uvjetovana kontekstom te koliki je prostor slobode na koji možemo računati. Za izvedbu u Svetvinčentu, pozvane su i članice skupine Marte iz Pule, ujedno polaznice radionice Mediteranskog plesnog centra.

U kaštelu Grimani je oko 22 sata pred mnoštvom okupljenih započela predstava "Fragments", skupine Les SlovaKs - pet neovisnih, energičnih plesača iz Slovačke. Sva petorica žive i rade u Belgiji, udruženi u profesionalnu plesnu kompaniju usredotočenu na podučavanje i izvođenje plesnih projekata. Kao svoje polazište, autori su uzeli glazbeno djelo: s jedne strane, njihov dugogodišnji suradnik, skladatelj Simon Thierrée, napisao je originalnu skladbu u četiri stavka koju izvodi gudački orkestar; kao pandan toj skladbi, Les SlovaKs odlučili su predstaviti još jednu stranu svoga podrijetla i isprepleli Thierréeovu glazbu s odabranim pjesmama poznate slovačke pjevačice Melanije Ollaryove. Predstava je zabavna, puna plesnih bravura, izrazito izražajna, duhovita i dirljiva, te samim time odlično prihvaćena od publike u Kaštelu.

Kao i svake godine, Mediteranski plesni centar je mjesto eksperimentiranja, pa je tako predstavom "Experiment on Chatting Bodies" koreograf Fabien Prioville napravio eksperiment nadahnut utjecajem nove tehnologije na ljudsku komunikaciju. Prioville je putem Facebooka pozvao ljude da putem Skypea nastupe s njim i Pascalom Merighijem. Zamolio ih je da podijele s njima svoju glazbu, pokret, mišljenje ili pogled, te na taj način sukreiraju predstavu, sudjelovanjem u prvoj digitalno proširenoj izvedbi uživo. Svi Skype izvođači u predstavi su sudjelovali uživo. (Ana PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter