Plesna kazališna suradnja protiv nametnutih granica

Predstava "Istovremeno drugi" Matije Ferlina gostovat će u Slovenskom kazalištu u Trstu 1. travnja (Arhiva)
Predstava "Istovremeno drugi" Matije Ferlina gostovat će u Slovenskom kazalištu u Trstu 1. travnja (Arhiva)

Na konferenciji za novinare održanoj u Trstu predstavljeno je 13. izdanje međunarodnog plesnog Danceproject festivala u organizaciji kulturne udruge Teatro Immagino Suono iz Trsta. Ova manifestacija održava se od prosinca prošle godine do svibnja ove godine u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj i to u Trstu, Udinama i Gorici te Puli, a prvi put će se u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula predstaviti 3. svibnja. U INK-u će nastupiti talijanska kazališna družina Focus Arearea i izvesti dvije plesne etide "Equivoco_versus Freud" i "Furioso _studio su Orlando" u režiji Marte Bevilacqua. Izvedba će se upriličiti u sklopu međunarodne razmjene. Prije toga u Slovenskom kazalištu u Trstu 1. travnja u 21 sata nastupa ansambl INK s plesnom predstavom "Istovremeno drugi" ("The other at the same time") autora, koreografa i redatelja Matije Ferlina.

Umjetnički ravnatelji festivala Claudio Puja i Valentina Magnani u društvu ravnateljice INK-a Gordane Jeromela Kaić najavili su 13. izdanje festivala kao logičan nastavak suradnje na izvornom projektu mimičara i fotografa Claudija Vivianija nastalom 2001. godine.

Ovo izdanje želi istaknuti tematiku nadilaženja granica, kako psihičkih tako i fizičkih, koje egzistiraju između ljudi i naroda u trenutku u kojem se suprotstavljaju ideji i novim perspektivama života. Želja je organizatora povezati sva umjetnička plesna događanja u tri države Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, stvarajući prostor za mogućnost promišljanja promjene socioloških i kulturoloških vrijednosti u trenutku u kojem granice između tradicije i kulturnih zidova nestaju.

- Umjetnost ne bi trebala imati granice, ni biti omeđena njima, bile one fizičke, imaginarne ili političke, istaknuto je na konferenciji.

Osim Trsta i talijanske regije Friuli Venezia Giulia, radnja se u pojedinim dijelovima odigrava u Sloveniji i Hrvatskoj, čime se naglasak stavlja upravo na međunarodnu kulturnu razmjenu. Tako se posebice vrednuje mogućnost razbijanja predrasuda, straha i promjena na različitim mjestima i u različitim državama, ali i drugim sferama čovjekovog djelovanja. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter