Plešivicko vino

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Pinot crni Godina berbe: 2008. Proizvodac: Vina Korak Lokacija: Plešivica, Plešivicko - Okicko vinogorje Temperatura serviranja: 14-16°C Gastro-preporuka: pacja prsa s lisicarkama i crnim tartufima Ocjena: 8,5/10 Cijena (mpc): 125 kuna (Cicibela, Rovinj)

Pinot crni je definitivno kralj medu sortama grožda, vrlo osjetljiv u vinogradu, ali kad se od njega uspije napraviti dobro vino, onda je to rapsodija mirisa i okusa. Dakle, najskuplja vina na svijetu koja dolaze iz Burgundije, kao na primjer Roman?e-Conti i La T?che, dobivaju se od crnoga pinota. Hrvatska podregija Plešivica ima definitivno izvrstan potencijal za uzgajanje ove zahtjevne vinove loze, a Velimir Korak to dokazuje iz godine u godinu. Imao sam cast biti gost na domacinstvu familije Korak, koji se nalazi u donjem dijelu mjesta Plešivica.

Položaji vinograda su vrlo interesantni, amfiteatarskog tipa, iako me podsjecaju na njemacku regiju Wuttemberg odakle dolazi najbolji crni njemacki pinot. Na domacinstvu Korak možete uživati i u odlicnoj hrani koju sprema gospodaMirjana, a Velimir to izvrsno sljubljuje s njihovim vinima.

Vinarstvo i vinogradarstvo Korak obraduje pet hektara vinograda sa sortama tipicnima za ovaj kraj. Osim crnog pinota tu su još: rajnskirizling, chardonnay, portugizac, sauvignon bijeli.

Crni pinot korak provede 12 mjeseci u malim barrique bacvicama, a potom još 12 mjeseci u 3.000-litarskim bacvama te na kraju tri mjeseca u boci. Ovo vino ima karakteristicnu prozirnu rubin crvenu boju koja je odlika pravih pinota crnih.

Vino je bistro te gusto s gustim suzama koje se spuštaju niz stjenku caše. Miris je izražen, bogat izuzetno fin. Na prvu dominira miris višnje, potom prelazi na trešnju, onda se proteže prema notama dima te završava s malo zacina i mrvicu cokolade. Okusom vino je suho, toplo, mekano te vrlo elegantno, djelomicno je svježe, malo tanicno i vrlo ukusno. Vino je uravnoteženog okusa te možemo reci da mu je okus trajan. Harmonicno je, punoga tijela, izvrsne kakvoce te spremno za konzumaciju, a ima i potencijala za starenje.


Podijeli: Facebook Twiter