Ples na šipci - umjetnost, a ne striptiz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razbijajući predrasudu o plesu na šipci kao striptizu u barovima i promovirajući ga kao umjetničko-plesnu disciplinu, u nedjelju je, četvrtu godinu za redom, u pulskom Domu hrvatskih branitelja pred 150-ak posjetitelja održana završna trosatna natjecateljska večer "Pole Art Croatia", za koje je nastupilo 20 početnica, poluprofesionalki i profesionalki iz cijelog svijeta, uz tek dva muška plesača, Andrew Herald iz Velike Britanije i Ruben iz Španjolske. Potonja dvojica dobila su posebno glasnu podršku pretežito ženske publike.

Ugledni instruktori

Stručni žiri, u čijem su sastavu bili ugledni međunarodni instruktori plesa i koreografi Amerikanka Nadia Sharif, Ruskinja Daria Chebotova, Englez Josh Taylor, Španjolka Maria Contreras i Francuskinja Marion Crampe, najboljom je u kategoriji profesionalaca proglasio Nizozemku Hanku Venselaar, a najveće ovacije publike za svoj je impresivan nastup prethodno dobila energična Nikolina Nekić iz Zagreba.

Kombinirajući ples i akrobatiku oko vertikalne šipke, ovo je natjecanje zaključilo četverodnevni međunarodni kamp "Croatia Pole Camp" na kojem je u pulskom hotelu "Brioni" sudjelovalo 115 polaznika iz 23 zemlje. Organizator oba događaja i ovaj je put bila pulska udruga S Fitness, čija je predsjednica Nikolina Jurišić, marljiva pokretačica hrvatskog pole dancea, vodila preksinoćnji natjecateljski program.

Ocjenjujući s jedne strane tehnički dio (fleksibilnost, snagu, čistoću prijelaza i linija) te s druge umjetnički dio (izričaj, ideju, originalnost, koreografiju, emotivnu ekspresiju i koordinaciju plesa s odabranom glazbenom podlogom), žiri je, kao i prethodno publika aklamacijom, najboljim u kategoriji poluprofesionalaca odabrao njemački ženski duo iz Njemačke Mia i Heni, koji su, uz dokumentarne video isječke terorističkih napada i sugestivnu glazbu, dojmljivo "ispričale" na šipci brutalnu i sve učestaliju stvarnost terorizma.

Foto i(li) video podloga

I svi ostali natjecatelji koristili su tijekom svojih petominutnih nastupa foto ili video podlogu, uz najčešće korištenu ambijentalnu i plesnu glazbu, a zanimljivo je da je jedna članica žirija, Ruskinja Daria Chebotova bila zadužena samo za uočavanje nedostataka u izvedbi.

U kategoriji amatera prvo mjesto osvojila je Švicarka Kim Gatman za točku "Passion", premda je prije njene izvedbe ovacije osvojio talijanski tandem Laura i Brenda iz Milana.

- U interesu nam je da ubuduće pružimo priliku što većem broju amatera da nastupi na pozornicama i tako postupno postanu profesionalci, naglasila je u ime organizatora Nikolina Jurišić. (Zoran ANGELESKI, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter