Ples i pjesma na barbanskoj placi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 200 izvodaca iz sedam kulturno-umjetnickih društava nastupilo je na 44. smotri narodne glazbe i plesa Puljštine u Barbanu. Troclani žiri ce tijekom tjedna odabrati samo najbolje svirace, pjevace i plesace koji ce se predstaviti na 45. smotri narodne glazbe i plesa Istre u Pazinu 14. kolovoza.

Smotra se na barbanskoj placi održava 16. godinu zaredom, a prije toga selila je iz mjesta u mjesto da bi je na kraju udomili Barbanci.

Gost veceri ovogodišnje smotre koji se predstavio izvan konkurencije je nacionalna manjina Bošnjaka odnosno KUD "Bosna" Istarske županije ciji su clanovi izveli plesove "Mehmeda majka budila" i "Igre iz okolice Jajca".

Program smotre poceo je zvucima roženica na kojima se odsvirala mantinjada te recitacijom Balotinih "Roženica". Polku su zaplesali domacini odnosno clanovi KUD-a Barban ta zakantali " Vrati mi prsten" dok su se Rakljanci okupljeni u KUD Mate Balota predstavili s cetiri izvedbe: "Svirka na roženice", "Ispod Raklja sela", "Kad je mene ljubovala" te balunom.

Stari Roverci zasvirali su "Speldanje po roverski nacin" i "Potpuhnul je tihi vitar" te zakantali "Daj mi, mala ca si obecala".

Kako se nekad plesalo i pjevalo u Galižani docarala je folklorna grupa mjesne Zajednice Talijana kroz ples "La forlana" i pjesme "La longa", "A la pera" i "Sotto le pive". Zapjevala se i " Zresal mi je zelen bor" te na duplicama odsvirala stara polka.

Clanovi pulskog KUD-a Uljanik predstavili su se s mantinjadom i plesom balo di sedia, a publika je mogla cuti i pjesmu "Tri su rane na srcu mojem".

Društvo kulturno-umjetnickog stvaralaštva Mendula izvelo je medulinski balon, zasviralo se na šurle i svirale te zapjevalo " Vidiš majko onu puntu od mora", " Dojdi mi, sestro, na prvo finestro".

Vodnjanski KUD izveo je balun, zapjevala se i pjesma " Ti si lipa", dok su clanovi KUD-a Svetvincenat zaplesali balo de kusin i zasvirali mantinjadu.

Organizatori smotre su pulski SAKUD i barbanski KUD, a pokrovitelji Grad Pula i Opcina Barban.


Podijeli: Facebook Twiter