Ples djevojaka rastjerao kišu sa Bakhova dvora

Grožđe je na Bakhov dvor stiglo u brentama na magarcima
Grožđe je na Bakhov dvor stiglo u brentama na magarcima

Završila je velika bujska fešta, 111. izdanje Dana grožđa, manifestacije kojom se kroz dugu tradiciju obilježava početak berbe grožđa i drugih darova zemlje i vrijednih ruku. Dani grožđa su kroz četiri dana ponudili niz zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja u kojima su sudjelovali mnogi mještani i njihovi gosti, od najmlađih iz vrtića do odraslih. Bilo je koncerata, izložaba, utakmica, šaljivih igara, predstava za djecu, ali i ponude domaćih proizvoda, uz onu ugostiteljsku.

Šetnja i obilazak kantina

Fešta je započela vinskom šetnjom od kantine do kantine, od malih bujskih vinara koji rade za sebe i prijatelje, do onih koji su već stekli ime na vinskoj karti. Posjetitelje su na degustaciju vina predvodili članovi Limene glazbe Zajednice Talijana koji su u sve dane fešte svirali i zabavljali posjetitelje u raznim prigodama. Po prvi puta održan je međunarodni festival folklora, a u prostorijama ZT Buje održana je izložba fotografija "Dani grožđa u sjećanjima" koja je mnoge vratila u prošlost i nekadašnje bujske fešte.

Kiša je, po tradiciji, uvijek bila prisutna na bujskoj fešti. Prijetila je svaki dan, ali se nebo posljednjeg dana fešte smilovalo. Možda je tome pomogao i ples djevojaka iz umaške plesne skupine Blue dream na Bakhovom dvoru koje su plesom i umiljavanjem bogu vina željele da vino bude još bolje. Nakon plesa zasjalo je  i sunce. Simbolično gaženje grožđa, čime po tradiciji nastaje svojstveno bujsko vino mištela, ove je godine obavila glumica Rosanna Bubola, koja je večer prije imala i zapažen nastup sa svjetlećim efektima uz nastup mješovitog zbora iz Padove. Grožđe je na Bakhov dvor stiglo u brentama koje su nosili magarci, a grožđe su darovali bujski i susjedni vinari čije su zastave nosile djevojke na čelu povorke. Zbog prijetnje iz kišnih oblaka u povorci nisu sudjelovali polaznici vrtića i učenici bujskih škola.

Brojnim posjetiteljima na glavnom bujskom trgu ponuđena je krostata sa 2016 bobica grožđa koju je i ove godine pripremila i darovala Dragica Lukin iz „Ville Soši“, a sredstva su namijenjena u humanitarne svrhe. Za to vrijeme posjetitelje su zabavljali aktualna hrvatska missica Angelica Zacchigna uz pratnju Bernarda Udovičića.

Prva nagrada otišla u Švedsku

Trg se sve više popunjavao jer se približavalo izvlačenje velike tombole. Svi su tražili svoje brojeve na kupljenim listićima, ali je najviše sreće imala i glavnu tombolu od 20.000 kuna osvojila Ingrid Ann-Marie, turistkinja iz Švedske. Svih pet izvučenih brojeva u jednom redu - cinquinu, imala je Martina Kološ iz Buja i osvojila 5.000 kuna, nagradu od 2.000 kuna dobila je Aleksandra Civitan iz Buja, a Endi Černac iz Marušića i Fatima Lulić iz Buja podijelili su preostalih 1.000 kuna.

Večernji sati uvijek su pripadali raznim sastavima na oba gradska trga. Središnji glazbeni događaj svakako je bilo gostovanje sarajevskog sastava Zabranjeno pušenje čiji je koncert privukao velik broj posjetitelja, naročito mladih. Za sve njih i mnoge druge koji su željeli doći na feštu bio je organiziran besplatni autobusni prijevoz iz pravca Umaga i Novigrada.

Pomoć brojnih volontera

Glavni organizatori 111. Dana grožđa bili su Pučko otvoreno učilište i TZ Buje, uz niz drugih udruga i pojedinaca, a da sve protekne kako je planirano treba zahvaliti i velikom broju volontera, kao i radnicima gradskog poduzeća Civitas Bullearum koji su brinuli o realizaciji programa i bezbroj poslova koji se često ne mogu ni predvidjeti. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter