Plenković želi Gorana Marića kao ministra bez portfelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajednička sjednica saborskih klubova HDZ-a i Mosta, na kojoj će mandatar Andrej Plenković zastupnicima tih stranaka predstaviti članove buduće Vlade, počela je u srijedu prijepodne u Hrvatskom saboru.

Plenković će potom sastav i program svoje Vlade predstaviti Saboru te zatražiti da joj iskaže povjerenje.

Stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost, ključne su sastavnice programa buduće Vlade.

Vlada Andreja Plenkovića imat će 19 ministarstava te četvero potpredsjednika - Martinu Dalić, Davora Ivu Stiera, Damira Krstičevića iz HDZ-a, te Mostova Ivana Kovačića. U Vladi će biti četiri ministrice te ministar bez portfelja Goran Marić.

Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da će Pavo Barišić, uz kojega se vežu afere dok je bio pomoćnik ministra znanosti u Vladi Ive Sanadera, biti dobar ministar znanosti i obrazovanja te kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu.

"Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar", rekao je Plenković za televiziju N1 po dolasku u središnjicu HDZ-a.

Istaknuo je da je Barišić u najbržem roku završio Pravni fakultet, germanistiku i filozofiju.

Govoreći o svom odabiru ministara u novoj vladi, Plenković smatra kako je najvažnije da svi resori budu pokriveni kvalitetnim ministrima i službenicima.

"Svi ministri su izbor mandatara. Mi smo demokratska stranka i svatko ima pravo na svoj stav. Mandatar je taj koji odlučuje. Dobili smo povjerenje na temelju programa koji sam zagovarao. Tim smjerom nastavljamo", poručio je.

Plenković je u utorak navečer za predložene kandidatkinje i kandidate za ministre, o kojima će tijekom dana odlučivati Hrvatski sabor, rekao kako su kvalitetan i stručan tim, a nova će vlada imati četiri potpredsjednika - to su Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić.

Nije objavio imena svih kandidatkinja i kandidata za 19 ministarskih mjesta, no potvrdio je da će ministrica kulture biti Nina Obuljen Koržinek.

Budući hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izrazio je uvjerenje da će Hrvatska danas dobiti stabilnu i efikasnu Vladu.

Očekujem dobru i kvalitetnu saborsku raspravu, te da Hrvatska dobije stabilnu i efikasnu vladu, rekao je Stier koji je među prvima stigao u Sabor koji u srijedu treba potvrditi Vladu mandatara Andreja Plenkovića.

Potvrdio je da će Goran Marić (HDZ) biti u budućoj Vladi, kao ministar bez portfelja, a ne vidi ništa spornog što se Marić tek od kasno sinoć spominje za to mjesto.

"Bilo je više razgovora tijekom dana, to je uobičajena dinamika, važno je da imamo efikasnu Vladu koju će Sabor potvrditi", rekao je Stier.

24 sata objavio je danas, međutim, kako Marić to odbija i traži da se formira novo ministarstvo koje bi pod sobom imalo svu državnu imovinu. Ako ne dobije jamstva da će to novo ministarstvo biti osnovano, neće ući u Vladu kao ministar bez portfelja i ostat će saborski zastupnik.

Petrov: Imenovanje Marića usuglašeno je s Mostom

Mandatar Andrej Plenković uputio je kasno u utorak u saborsku proceduru prijedlog potvrđivanja nove vlade u kojem se, uz ranije planirane ministre, predlaže i imenovanje HDZ-ova Gorana Marića za ministra bez portfelja koji će voditi brigu o upravljanju državnom imovinom i koordinirati državne urede, a predsjednik Sabora Božo Petrov potvrdio je da je takvo rješenje usuglašeno s Mostom.

"Postojala je i ta mogućnost, to je bila jedna od tema sinoć. Bitno nam je da postoji osoba koja će koordinirati različitim uredima i ministarstvima, može biti zamjenik ili ministar bez portfelja. Što se nas tiče, gospodin Marić je kvalitetna osoba i to podupiremo", izjavio je u srijedu Petrov novinarima pred početak zajedničke sjednice klubova Mosta i HDZ-a.

Ujutro su se pojavile i neslužbene informacije kako Marić odbija biti ministar bez portfelja i traži jamstvo da će se u skoro vrijeme formirati novo ministarstvo, a Petrov ne odbija takvu mogućnost.

"Nismo razgovarali o tome. Ostavio bih otvorenom i moguću rekonstrukciju (Vlade). To će se vidjeti u hodu. Mislim da nije dobro u prvom trenutku lomiti preko koljena da se određena ministarstva spajaju, ali da se rade neke promjene koje će biti korisne, zašto ne", rekao je Petrov, ali i dodao kako ne vjeruje da će se broj ministarstava povećati.

Petrov je zadovoljan programom Plenkovićeve vlade. "Vjerujemo da će se po njemu raditi iduće četiri godine. Što se tiče sastava vlade, svoj prijedlog je dao HDZ, dio ministarstava koja su dana Mostu smo mi dali. Nadam se da će postojati partnerska suradnja i da će to biti mnogo stabilnije nego što je bilo prvi puta", rekao je.

Petrov kaže i kako ono što je ispregovarano u proteklih mjesec dana smatra sporazumom te da ne namjerava potpisivati dodatne koalicijske sporazume. "Meni ne treba potpis, vjerujem da bi riječ trebala biti svetinja. Ako smo se nešto dogovorili, vjerujem da ćemo se toga držati", poručio je. (P. N., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter