Plenković: Uskoro sastanak Uprave Ine i Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Andrej Plenković kazao je u srijedu kako je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom te kako će se uskoro održati sastanak između Uprave Ine i Vlade na kojem će se razmotriti odnosi i strateški interesi Hrvatske u Ini.

"Danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom. Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji", kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na upit o zabrinutosti radnika i proturiječnim izjavama ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića oko sudbine sisačke rafinerije, Plenković je poručio kako bi trebalo "malo smiriti loptu, konfuziju u medijskom prostoru".

"Vlada još nije raspravljala o toj temi jer je prva sjednica sutra. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine, o stanju pravnih procesa koji su u tijeku i raditi na tome da zaštitimo interese Hrvatske i interese svih zaposlenika", poručio je premijer.

"Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini", ponovio je Plenković, odgovarajući na upit hoće li na najavljeni sastanak s Upravom Ine ići sa stavom da Rafineriju u Sisku ne treba ugasiti.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu poslijepodne je izjavio kako se Rafinerija Sisak ne gasi, te da će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

"Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija", izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Na pitanje što je onda značila njegova jutrošnja izjava u kojoj je spominjao zatvaranje, rekao je da se to odnosilo na desetljeće ili dva u kojem će Hrvatska, kao i druge zemlje, sve više postajati niskougljično društvo koje će konzumirati manje naftnih derivata.

"To sasvim sigurno nema izravne veze sa konkretnom situacijom u Rafineriji Sisak gdje ljudi čekaju što će se desiti sutra ili prekosutra. Ta se radna mjesta u tom kratkom periodu neće dirati", rekao je Dobrović.

Dobrović je ranije u srijedu novinarima ispred Vlade rekao kako će se "u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti".

"To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi", kazao je Dobrović odgovarajući na upit novinara hoće li se sisačka rafinerija ugasiti.

Prije toga, saborski zastupnik Mosta i bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić poručio je kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter