Plenković u europarlamentu kritizirao Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović dosad nije precizirao tko to i gdje u inozemstvu ogovara njegovu Vladu. Činjenica je, međutim, da je 10. listopada u Bruxellesu na sjednici Zajedničkog odbora Sabora i Europskog parlamenta, HDZ-ov zastupnik Andrej Plenković imao niz kritičkih objekcija prema hrvatskoj Vladi. Tema je bio izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske, a Plenković je govorio i o personalnim promjenama u našoj državnoj administraciji.

- Svi resori moraju biti dodatno ekipirani i ojačani, a prilikom tranzicije vlasti dogodilo se da, zbog promjena u funkcioniranja ministarstava, 90 posto državnih tajnika i ravnatelja koji su bili uključeni u pretpristupne aktivnosti, nije ostalo na svojim dužnostima. Taj element bitno se osjetio na funkcioniranju svih resora u pogledu europskih poslova, ocijenio je Plenković u prisustvu niz zastupnika Europskog parlamenta.

Bivši državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova izrazio je tom prilikom i neslaganje s provedenom podjelom Hrvatske na dvije statističke regije.

- Vlada je u tišini išla na promjene statističkih regija i izazvala time velike reakcije u hrvatskoj javnosti. Nisu bili senzibilizirani oni na koje se ta odluka odnosi, regionalne i lokalne vlasti koje su svoje brojne dokumente bazirale na nekim drugim premisama. Dobro bi bilo da Vlada kad poduzima takve poteze uzme određeno vrijeme za konzultacije sa zainteresiranim akterima, savjetovao je Plenković Vladu na sjednici hrvatskih i europskih zastupnika. Upozorio je i kako se u Hrvatskoj više ne radi intenzivno na informiranju građana o važnosti ulaska u Europsku uniju.

- Potrebno je nastaviti posao na senzibiliziranju i informiranju koji smo radili do referenduma. To je zadaća koja je nakon referenduma malo posustala. Možda je to bilo prirodno prvih nekoliko mjeseci, ali sada kad smo pred članstvom u proračunu za iduću godinu treba rezervirati sredstva tako da se o EU opet priča kao da je 1. srpnja opet referendum, smatra Plenković.

No, kao najvažniji dio izvješća izdvojio je rečenice o nužnosti strukturnih reformi u Hrvatskoj kao preduvjet za članstvo.

- Ovo je prvi put ozbiljan signal u vezi s ekonomskim kriterijima za članstvo. O tome Vlada mora voditi računa. Nije dovoljna financijska konsolidacija i disciplina i snažniji porezi, važne su mjere koje će potaknuti gospodarski rast i stvoriti ozračje bitno drugačije nego ono koje sada vlada među hrvatskim poduzetnicima, zaključio je Plenković.

Njegov stranački kolega Davor Stier, međunarodni tajnik HDZ-a, bio je puno suzdržaniji prema Milanovićevoj vladi, tek se prisjetio ljeta 2010. godine kad je prethodna vlada pokušala izmijeniti Zakon o radu.

- Kad smo tada pokrenuli reformu radnog zakonodavstva, ta je reforma srušena, a oni koji su sudjelovali u rušenju nisu bili svjesni posljedica toga. Hrvatska je izgubila dvije godine. Danas u puno težim okolnostima moramo učiniti i puno više da bi sa postiglo očekivane rezultate, naglasio je Stier. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter