Plenković: U 2017. s mnogim izazovima, ali i optimizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je uputio čestitku povodom Nove godine u koju Hrvatska, kako je rekao, ulazi s mnogim izazovima, ali i s probuđenim optimizmom te naglasio kako će u 2017. rast gospodarstva biti glavna zadaća. 

Građanima, obrtnicima i poduzetnicima od 1. siječnja manji porezi

"Drage Hrvatice i Hrvati, drage građanke i građani Republike Hrvatske, na kraju godine želio bih vam čestitati novu 2017. Godina koja je iza nas, za Hrvatsku je bila posebna. U njoj smo imali čak tri vlade. A po prvi puta u hrvatskoj povijesti, 11. rujna održani su izvanredni prijevremeni izbori za Hrvatski sabor", podsjetio je Plenković te dodao kako je, nakon formiranja parlamentarne većine i Vlade, osigurana politička stabilnost zemlje. 

"U kratkom vremenu, promijenili smo ozračje u društvu, a  djelovanje usmjerili na konkretne socijalne, gospodarske i životne teme te pitanja budućnosti hrvatskih ljudi. Od izglasavanja povjerenja Vladi, u samo dva mjeseca, donijeli smo niz odluka koje mijenjaju Hrvatsku na bolje", napomenuo je. 

Plenković je istaknuo kako će od 1. siječnja, građani, obrtnici i poduzetnici plaćati manje poreze zbog reforme koja porezni sustav čini jednostavnijim, konkurentnijim i pravednijim. 

"Donijeli smo kvalitetan i racionalan proračun za 2017., ključan financijski dokument države, koji je utemeljen na Programu Vlade. Kao mjera aktivne demografske politike, njime su predviđena sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada u drugoj polovici sljedeće godine. Rastu izdvajanja za znanost i obrazovanje, stambeno zbrinjavanje mladih, hrvatske branitelje i Oružane snage. 

Povećana je osnovica plaće u javnom sektoru za 103 kune, a minimalna plaća za 156 kuna, što je, uz isplaćenu božićnicu nakon niza godina, važan signal društvene solidarnosti. Istodobno, nastavlja se pad udjela javnog duga u BDP-u čime osnažujemo argumente za izlazak iz procedure prekomjernog deficita. 

Odgovorno upravljanje javnim financijama dovelo je i do prvog pozitivnog pomaka glede stabilnih izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga u posljednjih devet godina, čime radimo važan iskorak prema investicijskom rejtingu. U trećem tromjesečju, naše gospodarstvo raslo je 2,9 posto što predstavlja najbrži rast od svih 28 članica EU-a i najveće povećanje od 2008. Industrijska proizvodnja u studenom rasla je za 7,1 posto". 

Zbog svega toga, kaže Plenković, u novu godinu Hrvatska ulazi s probuđenim optimizmom. 

"Mnogi su izazovi još uvijek pred nama. Marljiv rad nije uvijek primjereno nagrađen, a dio naših sugrađana ne može pronaći posao ili osigurati dostojanstven život za svoje obitelji", dodao je. 

Plenković je naglasio kako će razvoj hrvatskog gospodarstva stoga biti glavna zadaća u 2017.

 

Ravnomjerni regionalni razvoj preduvjet je uspjeha Hrvatske

"Ohrabreni dobrim gospodarskim pokazateljima, nastavit ćemo s donošenjem mjera koje će olakšati poslovanje, povećati konkurentnost, zaposlenost te ulaganja i izvoz. Jačat ćemo pravnu sigurnost, nastaviti obrazovnu reformu te konsolidaciju zdravstvenog sustava, a očekujem još jednu uspješnu turističku sezonu. Sve zadane ciljeve možemo ostvariti jedino uključenošću svih društvenih dionika, a osobito socijalnih partnera – sindikata i poslodavaca. Vodit ćemo računa o našim umirovljenicima". 

Plenković je podsjetio kako je u svojstvu predsjednika Vlade, obišao svih 20 hrvatskih županija kako bi se neposredno upoznao s izazovima s kojima se razni krajevi Hrvatske suočavaju. "Ravnomjerni regionalni razvoj preduvjet je uspjeha Hrvatske, čemu ćemo sljedeće godine posvetiti posebnu pozornost", najavio je. 

"15. siječnja 2017. slavimo 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, što je još jedna prigoda da izrazimo zahvalnost za sve što smo zajedno postigli, a prije svega svim hrvatskim braniteljima u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, te prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. 

Svjesni smo da živimo u sve izazovnijem globalnom okruženju. Unutar Europske unije i NATO-a, stoga ćemo osnažiti svoj angažman u traženju zajedničkih rješenja za vanjskopolitičke i sigurnosne izazove. Posebne napore posvetit ćemo daljnjoj stabilizaciji te europskom putu jugoistočne Europe, a posebno Bosne i Hercegovine te ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda". 

"Ispred nas je izazovna godina u kojoj ćemo, uvjeren sam, zajedno nastaviti razvijati uspješnu i uređenu Hrvatsku. U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, želim vam svako dobro i puno sreće u 2017. godini", istaknuo je premijer Plenković u čestitki. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter