Plenković osudio terorističke napade u Berlinu i Ankari i pojačao sigurnost u zemlji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Andrej Plenković osudio je u četvrtak teoristički napad u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari, vladama Njemačke i Rusije zbog toga izrazio sućut i rekao kako su mjere opreza u Hrvatskoj uobičajeno pojačane, u skladu s krajem godine kada je puno više javnih okupljanja.

"Terorizam je ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta, prijetnja EU-u. Hrvatska je članica NATO i EU. O tome moramo voditi posebno računa. Naše je ministarstvo unutarnjih poslova podignulo mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada smo blizu kraja godine, kada postoji puno javnih okupljanja, kada su važna prometna čvorišta dodatno pokrivena, a granica kontrolira većim intenzitetom nego inače. I smatram da time dajemo svoj doprinos sigurnosti građana", reao je Plenković na sjednici vlade.

Podsjetio je i da je Vlada osnovala povjerenstva za izradu nove strategije nacionalne sigurnost kao i novog zakona o sustavu domovinske sigurnosti te najavio intenziviranje njihova rada. "Uzet ćemo u obzir nove prijetnje i nove ugroze i pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere i poboljšati kvalitetnu suradnju s državama saveznicama i partnerima u okviru europskih i transatlantskih organizacija", rekao je.

Kazao je kako je to bila i jedna od tema prošlotjednog sastanka Europskog vijeća na kojem je sudjelovao, a ističe da je postignut dogovor o revidiranju šengenskog zakonika.

"Posebno smo uvrstili jedan dio zaključaka Europskog vijeća koji uzima u obzir specifični položaj država poput Hrvatske koja nastoji ispuniti kriterije za ulazak u šengenski sustav. I to će sigurno pomoći da ne dolazi do novih troškova ili problema, tzv. uskih grla na granici s našim susjednim državama, članicama EU koje su u okviru Schengena, poput Slovenije i Mađarske", rekao je Plenković.

Naglasio je pritom da Hrvatska ima kopnenu granicu dugu čak 1377 kilometara. "Važno je raditi na njezinoj zaštiti na učinkovit način", dodao je te pohvalio reakciju policije i zdravstvenog sustava koji su "spriječili potencijalnu tragediju" u slučaju 67 ilegalnih migranata otkrivenih u kombiju kod Novske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter