Plenković o odobrena 102 milijuna eura za LNG terminal: Jako dobra vijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je jako dobrom viješću ocijenio odluku Koordinacijskog odbora Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) koji je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg LNG terminala.

"Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu", rekao je Plenković novinarima u Dugopolju gdje je bio na svečanosti polaganja temeljnog kamena za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe u petak je odobrio 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, a još 40,5 milijuna eura odobreno je za hrvatsko-slovenski projekt unapređenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid.

Premijer je podsjetio da je njegova vlada na samom početku rada, na početku studenoga prošle godine, poslala zahtjev za sufinanciranje terminala za ukapljeni plin na Krku.

Premijer je izvijestio i da je jučer (u četvrtak) imao sastanak s predstavnicima tvrtke LNG Hrvatska i potencijalnim partnerima, a riječ je, kaže, o konzorciju u kojem su španjolski Enagas, luksemburški Marguerite te partneri iz Litve (Klaipedos Nafta), koji su spremni ulagati.

"Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe", rekao je Plenković i izrazio uvjerenje da će doći do realizacije projekta koji priprema LNG Hrvatska.

U pogledu Vladine odluke o financiranju projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", koji uključuje i izgradnju Pelješkog mosta, Plenković ističe da će većina novca za taj projekt biti iz fondova EU, a nema podataka koliko je novca do sada "izgubljeno" s obzirom na raniji projekt gradnje tog mosta, koji je prekinut.

"Ono za što ja odgovara su aktivnosti ove Vlade i učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju kao i ostali dijelovi Hrvatske. A budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj znate koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i granicu s BiH, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča do kuda je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone", kazao je premijer Pl. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter