Plenković nije trebao koristiti pozornicu UN-a za bilateralne sporove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uspon njemačke desnice ne treba nas zabrinjavati, ali možemo brinuti zbog šokantnog slučaja Agrokor, poručuje Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i jedan od hrvatskih političkih veterana. Jakovčić komentira i odnose sa Slovenijom, nevažeću arbitražu i upozorava kako provokacije susjeda valja ignorirati.

- Kako komentirate njemačke izbore i što ostanak Angele Merkel znači za Europsku uniju, posebice za ideju "Europe dvije brzine"?

- Rezultat izbora je očekivan. Rast ekstremne desnice je svugdje u Europi prisutan, ali iz povijesnih razloga najviše zabrinjava njihov rast u Njemačkoj. To nije beznačajno, ali nije presudno jer istovremeno imate povratak proreuropskih liberala FDP u Bundestag kao i dobar rezultat Zelenih. SPD je potonuo jer nije imao odgovore na izazove njemačkog društva. Novoj-staroj kancelarki Merkel neće biti lako sastaviti novu njemačku vladu, ali će to vjerojatno biti tzv. "Jamaica koalicija" koja će biti jako proeuropska. Sigurno je da će Angela Merkel i Emanuel Macron, francuski predsjednik, pokrenuti Europu u novu brzinu stvaranjem jače i jedinstvenije EU. To će biti njihov odgovor na jačanje desnice i Hrvatska tu novu priliku ne smije nikako propustiti.

- Ulazak ekstremne desnice u njemačku politiku mnoge je zapanjio – koliko će on imati utjecaj na druge EU države, pa tako i Hrvatsku?

- Ekstremna desnica je ojačala značajno u Nizozemskoj, Francuskoj, Finskoj, Mađarskoj, Grčkoj i to nije neka novost. Naravno, kad je Njemačka u pitanju svi su pomalo uznemireniji. Ali povijest se ne može ponoviti po treći puta. Njemačko društvo je jako demokratsko društvo zasnovano na temeljima liberalne demokracije i ovaj uspon krajnje desnice rezultat je samo liberalnije imigrantske politike koju je Angela Merkel vodila zadnjih godina. U tom kontekstu Hrvatska ekstremna desnica je glasna, ali marginalna činjenica i ne očekujem nikakav uspon te ekstremne ekipe.

- Slovenija sada prijeti Hrvatskoj blokiranjem novca iz Europske unije. Je li premijer Plenković pogriješio kada je, svojim govorom u UN-u, praktični odgodio dalje razgovore?

- Plenković nije trebao koristiti pozornicu UN za bilateralne sporove. To se rješava isključivo tihom diplomacijom i upornim lobiranjem, a ne govorima na svjetskoj pozornici. Njegov govor je bio usmjeren domaćoj javnosti i to nisam očekivao od njega. Naravno da su to Slovenci odmah iskoristili jer se diplomatska pravila jako dobro znaju. No, koliko god Slovenija prijeti Hrvatskoj njene su mogućnosti ograničene. Neće nas lako blokirati unutar EU jer su interesi mnogo širi. Blokada oko ulaska Hrvatske u OECD u diplomatskim krugovima izazvalo je zgražanje protiv slovenske politike i zato nam takav premijerov govor u New Yorku nije trebao. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter