Plenković: Najbitnije za Istru je rješavanje razgraničenja

Budući predsjednik predstavlja svoj program istarskim HDZ-ovcima (M. MIJOŠEK)
Budući predsjednik predstavlja svoj program istarskim HDZ-ovcima (M. MIJOŠEK)

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je posjetio Pazin, gdje se sastao sa Županijskim odborom HDZ-a i predstavio svoj program za predstojeće unutarstranačke izbore.

- Veliko mi je zadovoljstvo biti u Pazinu i predstaviti svojim kolegama, članicama i članovima, program koji sam pripremio za unutarstranačke izbore - HDZ kao središnja snaga razvoja Hrvatske, a pritom mislim na ravnomjeran razvoj Hrvatske i na jednako angažiran HDZ u svim županijama, posebno u Istarskoj, jednoj od najrazvijenijih hrvatskih županija, kazao je Plenković.

Istaknuo je da je kao zastupnik u Europskom parlamentu dosad dobro surađivao i s aktualnim istarskim županom te sa kolegama u istarskom HDZ-u. Zahvaljujući toj suradnji Plenković je upoznat s ključnim temama koje su relevantne za Istru. 

- Istra je jedna od naših županija koja ima i multikulturni karakter, a mi smo stranka koja poštuje ljudska prava i manjine, koja uvažava doprinos svih hrvatskih građana boljitku hrvatskoga društva. HDZ u Istri ima važnu ulogu u mojoj viziji stranke i želim da ovu kvalitetnu suradnju nastavimo i u budućnosti. Naravno da su najbitnije teme konačno rješavanje situacije razgraničenja na kopnu i moru sa Slovenijom. Tu je i pitanje zaštite naših proizvoda, primjerice terana o čemu smo već govorili na razini Europskoga parlamenta. Mislim da se mora naći rješenje koje će uvažiti naše interese i interese Slovenije, pa i Italije i na taj način doprinositi zaštiti autohtonih sorti i proizvoda u Istri, kazao je.

Dodao je da ne očekuje prljavu kampanju za parlamentarne izbore.

- Zrela smo zemlja, članica EU-a i NATO-a, i želimo dignuti razinu političke komunikacije u Hrvatskoj na argumente, programe i mjere iza kojih ćemo stajati. Mislim da je vrijeme za jednu civiliziranu raspravu u kojoj će svi naši birači moći procijeniti tko ima kakve ljude i programe te koliko je spreman svojim vodstvom, angažmanom i vjerodostojnošću te programe provoditi. Vrijeme je da politička kampanja u Hrvatskoj bude dostojna našega članstva u EU-u i NATO-u, rekao je.

Na aktualnu temu o financiranju HDZ-ove Zaklade hrvatskoga državnoga zavjeta ruskim kapitalom Plenković je kazao da je već rekao sve.

- Kao zastupnik u Europskom parlamentu nisam imao neposrednog uvida u financiranje Zaklade hrvatskoga državnoga zavjeta. Kao, po svemu sudeći, budući predsjednik stranke od 18. srpnja, vodit ću se s tri načela: da financiranje stranke bude zakonito, da se odluke o financiranju donose transparentno u smislu da odluke o tome na koji način se financiramo budu dio rasprave kolektivnih tijela, dakle predsjedništva stranke, i da pri odabiru institucija od kojih uzimamo kredite ili pozajmice postupamo odgovorno."

Nakon susreta sa stranačkim kolegama u Pazinu, Plenković je otputovao na isti takav susret u Rijeku, a ranije tokom dana susreo se sa članovima županijskih organizacija HDZ-a u Karlovcu i Gospiću. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter