Plenković: Ministri će biti oni za koje se ja odlučim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da na sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke neće biti riječi o novim ministrima, te je istaknuo kako će se idući tjedan znati njihova imena i da će to biti oni za koje se on odluči.

"Još imamo vremena, danas imamo druge teme. Sutra je konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora i idući tjedan ćemo dovršiti imena ministara u novoj vladi",  rekao je Plenković novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan hoće li se danas odlučivati o ministrima na sjednici Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a.

Na novinarski upit može li potvrditi da će politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier biti novi ministar vanjskih poslova odgovorio je: "Rekao sam da ću reći sve u paketu. Tu informaciju nisam rekao ja, a kada budem imao kompletnu vladu onda ćete sve čuti".

Upitan smatra li pritiscima na njega kritike vezane uz moguću kandidatkinju za ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, Plenković je rekao  kako na njega nema pritisaka niti od koga, istaknuvši da će ministri biti oni za koje se on odluči.

Da se na sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a neće odlučivati o ministrima rekao je i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, najavivši kako će tema biti  priprema za sutrašnju konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora.

"To će biti glavne teme, danas nećemo odlučivati o ministrima", izjavio je Jandroković novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan o današnjim sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a.

Pojasnio je da će konstituirajuća sjednicu Sabora početi imenovanjem njegova predsjednika, imenovanjem radnih tijela kako bi parlament mogao funkcionirati. Onda se prelazi na izglasavanje zakona koji se tiču Vlade, ustroja ministarstava i prava dužnosnika da bi se na kraju izglasali oni koji su povezani s točkama koje je tražio Most.

"U petak će biti na dnevnom redu samo ono što je nužno za konstituiranje Sabora i zakoni koji su važni za Vladu. U subotu i u ponedjeljak razgovarat će se o točkama vezanim uz zahtjeve Mosta", kazao je Jandroković.

I glavni tajnik HDZ-a je pozvao na smirivanje strasti, odgovarajući na novinske upite o kritikama vezanim za Ninu Obuljen Koržinek.

Kovač: Rijetko viđena bedastoća

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, na novinarski upit kako komentira izjavu HDZ-ove zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice da će Davor Ivo Stier biti novi ministar vanjskih poslova, odgovorio je kako je ta izjava: "Rijetko viđena bedastoća".

I drugi mogući kandidati za nove ministre nisu novinarima željeli konkretnije odgovoriti na upit hoće li ostati na toj funkciji. Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kratko je poručio da će se vidjeti hoće li ostati na ministarskoj funkciji upitavši - 'Zar je najbitnije biti ministar ?'. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter