Plenković: Milanovićeve manipulacije i laži radi skretanja pozornosti s lex Perkovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odbacio je u srijedu povezanost Josipa Perkovića i Zdravka Mustača s HDZ-om, istaknuvši da se šef SDP-a Zoran Milanović služi manipulacijama i lažima kako bi skrenuo pozornost javnosti s SDP-ove odgovornosti za lex Perković, kojim su doveli Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU. 

Plenković je odlučno odbacio Milanoviću izjavu da je danas Visoki sud u Muenchenu osudio ljude koji su imali povjerenje predsjednika Franje Tuđmana, nabavljali mu putovnicu i osnivali HDZ.

Niti su ti ljudi bili među utemeljiteljima HDZ-a, niti su bili za donošenje odluke o davanju putovnice prvom predsjedniku HDZ-a i RH Franji Tuđmanu, rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon izricanja presude Perkoviću i Mustaču.

"Providno je kako Milanović u biti želi skrenuti pozornost s njegove odgovornosti i lex Perkovića, najveće sramote njegove vlade, koji je bio donesen uoči članstva u EU. Pokušava skrenuti pozornost sa svoje odgovornosti na druge, ali to mu neće uspjeti.  Hrvatska javnost jako dobro to zna i prepoznaje", poručio je Plenković.

Posjetio je kako je  SDP-ova vlada, predvođena Zoranom Milanovićem, u Hrvatskom saboru, samo dva dana uoči članstva u EU, predložila zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama  EU, tzv. lex Perković, što je, istaknuo je, bio pokušaj izigravanja europskih obveza od strane tadašnje kukuriku vlade.

"Tom politikom Zoran Milanović doveo je Hrvatsku na rub kredibiliteta u EU, na rub oduzimanja sredstava tada predviđenih za prilagodbu schengenskom sustavu, i to u iznosu od 120 milijuna eura", rekao je Plenković.

Dodao je i kako to dobro zna hrvatski povjerenik u EK Neven Mimica. HDZ, istaknuo je, tada je jasno osudio sve totalitarne režime i usprotivio se politici koja ima za cilj zaštitu upravo onih koje je danas Visoki sud u Muenchenu osudio.

U tom kontekstu HDZ će voditi politiku zaštite nacionalnih interesa, ali isto tako će pridonijeti suočavanju s prošlošću i raščišćavanju svih nedjela totalitarnih sustava, istaknuo je.

Mustač i Perković, rekao je, u jednom trenutku stavili su se u službu hrvatske države, kada je bio ugrožen opstanak Hrvatske zbog velikosrpske agresije Miloševićeva režima.

Ali s kuta gledanja HDZ-a, to ih ne amnestira od odgovornosti, a osobito od najtežih oblika kaznenih djela za koje su danas u prvostupanjskoj presudi na Visokom sudu u Muenchenu osuđeni, istaknuo je.

Upitan tko je najodgovorniji da se ovo suđenje događalo u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj, rekao je da je odgovornost na državnom odvjetništvu i sudovima.

"Do odluke o izručenju ovih ljudi, na kraju je bila ključna odluka hrvatskih sudova, u konačnici i Ustavnog suda. Da se slušala izvršna vlast, ovog procesa i ove presude danas ne bi bilo", rekao je predsjednik HDZ-a dodavši da je stvar Državnog odvjetništva hoće li se ovakvi procesi ubuduće voditi u Hrvatskoj.

Prvostupanjsku presudu Visokog suda u Muenchenu, kojom su Josip Perković i Zdravko Mustač, osuđeni na doživotni zatvor, ocijenio je osudom jugoslavensko-komunističkog državnog terorizma, koji su Udbini egzekutori provodili protiv hrvatskog iseljeništva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter