Plenković-Merkel: Odlični međusobni odnosi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković zaključili su, nakon razgovora u ponedjeljak u Berlinu, da su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni, istodobno naglasivši potrebu jačanja potpore zemljama jugoistočne Europe na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji, posebice pritom istaknuvši Bosnu i Hercegovinu.

"Raduje me što je Hrvatska težište svoje politike sada stavila na financijsku i ekonomsku politiku. To je važno i dobro za ljude u Hrvatskoj i mi taj proces, naravno, s njemačke strane želimo podržati“, rekla je Angela Merkel nakon susreta s Andrejom Plenkovićem, naglasivši kako su njemačko-hrvatski odnosi izvrsni.

"Mogu samo zaključiti da Njemačka i dalje želi biti dobar partner Hrvatskoj i ne temelju svega mogu zaključiti da su bilateralni odnosi izvrsni“, rekla je njemačka kancelarka.

Ona je istaknula i potrebu dodatnog jačanja gospodarskih odnosa.

„U Hrvatskoj je aktivno oko 380 njemačkih poduzeća koja skrbe za 80.000 radnih mjesta, što je 10 posto zaposlenih u privatnom sektoru u Hrvatskoj. Mislim da je to važan doprinos gospodarskom razvoju Hrvatske“, rekla je Merkel.

„Naši razgovori su bili još jedna potvrda izvrsnih i prijateljskih odnosa“, ustvrdio je i hrvatski premijer. Dodao je također kako će se svi problemi vezani uz razvoj gospodarstva rješavati intenzivnim razgovorima na ministarskoj razini, ali i na razini radnih skupina.

Poduprijeti zemlje regije i rješavati otvorena pitanja

Plenković je istaknuo kako je s kancelarkom razgovarao i o tome kako poduprijeti zemlje jugoistočne Europe na njihovu putu ka Europskoj uniji.

„Zajednički smo zaključili da je potrebno pomoći zemljama jugoistočne Europe u procesu europskih reformi, a to se posebice odnosi na Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu“, rekao je nakon razgovora s kancelarkom Merkel hrvatski premijer i dodao kako je Hrvatska spremna pomoći svojim svježim iskustvima iz pregovaračkog procesa.

„Mi Bosni i Hercegovini možemo pomoći i kao punopravna članica Europske unije, naravno uz ustrajanje na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH“, rekao je Plenković.

Kancelarka Merkel je također izrazila zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete za nastavak procesa približavanja Europskoj uniji.

Vezano uz perspektive Srbije na putu u EU, Plenković je naglasio kako se nada da će se za mandata njegove vlade riješiti mnoga otvorena pitanja sa Srbijom i kako je proces pregovora izvrsna prilika za to.

Merkel se složila sa svojim hrvatskim kolegom da treba rješavati otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, ali je također naglasila kako probleme između Hrvatske i Srbije treba rješavati na bilateralnoj razini, a ne kroz proces pregovora.

„Njemačka je i tu spremna pomoći“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka također je istaknula kako Hrvatska i Njemačka zastupaju iste pozicije kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

„Mi se s Hrvatskom slažemo i po pitanju migracija. I Hrvatska je bila prošle godine pogođena ovim pitanjem i dogovorili smo se da ćemo ovoj problematici pristupiti u okviru zajedničke europske agende“, rekla je Merkel istaknuvši suglasnost dviju zemalja oko imigrantske politike.

Kancelarka Merkel podsjetila je na brojne hrvatske iseljenike koji su važna spona između Njemačke i Hrvatske.

„U Njemačkoj žive stotine tisuća građana hrvatskog porijekla i oni su nešto kao most između naše dvije države“, rekla je Merkel koja je istaknula kako je Njemačka od početka podržavala Hrvatsku na putu kao neovisnosti i kasnije u Europsku uniju.

Na pitanja novinara kako bi komentirao porast popularnosti populista u jugoistočnoj Europi ali i šire, Plenković je objasnio kako se njegova stranka bori protiv takvih tendencija.

„HDZ je vodio kampanju na umjerenoj platformi desnog centra s europskim tradicijama  i pokazali smo kako se može pobijediti bez populizma. Treba podići kulturu političkog djelovanja i ćemo nastojati svim snagama vanjskom politikom utjecati na porast političke kulture u regiji“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer se u poslijepodnevnim satima sastaje s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter