Plenković: Izgradit ćemo Istarski ipsilon, dovršiti bolnicu…

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je na tom poslu tek malo više od mjesec dana, dobro je upućen u Istru i njezine probleme. Na pitanja o njima odgovara bez zadrške, ali diplomatski, biranim riječima, posebno kada se radi o istarskim kadrovima u njegovoj stranci ili o suradnji s drugim strankama.

- Postanete li hrvatski premijer, što će biti Vaš prvi potez?

- Moj prvi cilj je da naš izborni program ''Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost'' na kojem su radili naši najbolji stručnjaci i kojim želimo pokrenuti promjene u Hrvatskoj postane program buduće Vlade. Glavna zadaća je stvoriti pouzdan okvir za lakše poslovanje te pravno uređenu i društveno pravednu zemlju u kojoj ćemo generirati gospodarski rast od 5 posto do kraja mandata. U mjesec dana od kada sam postao predsjednik HDZ-a, jasno sam usmjerio HDZ kao stranku desnog centra koja je prvenstveno okrenuta prema budućnosti našeg društva, ali uz poštovanje naše prošlosti. Moja je namjera vraćanjem vjerodostojnosti u hrvatsku politiku i uključivanjem svih društvenih aktera pozicionirati Hrvatsku kao razvijenu i uspješnu državu - uglednu i konkurentnu članicu Europske unije i NATO-a.

- Razvidno je da će za formiranje saborske većine biti potrebna koalicija. Otvoreni ste prema Mostu, zatvoreni prema "velikoj koaliciji" sa SDP-om i partnerima te stranke? Što je s ostalima, poput koalicije Bandić-Čačić, desne koalicije s HSP AS-om ili regionalnim strankama?

- U ove izbore HDZ ulazi samostalno na nacionalnoj razini, uz partnere u pojedinim izbornim jedinicama. Imamo kvalitetan program i kandidate koje smo birali transparentno, na temelju prijedloga naših županijskih organizacija i zajednica. Želim s HDZ-om pridobiti većinsku potporu hrvatskih birača, a nakon izbora ćemo formirati novu vladu s partnerima na temelju programske i svjetonazorske podudarnosti. Velika koalicija sa SDP-om za HDZ nije opcija. Gotovo svaki dan sam na terenu s hrvatskim ljudima i uvjeren sam da HDZ iz dana u dan vraća povjerenje birača, što potvrđuju ankete. Za vrijeme unutarstranačke kampanje bio sam u Pazinu, dok sam u nedjelju s kolegama predstavio listu HDZ-a za 8. izbornu jedinicu ispred Tunela Učke i sudjelovao na Trci na prstenac u Barbanu. U Istru sam često dolazio kao europski zastupnik i dolazit ću i dalje.

Otvoreni smo za suradnju s MOST-om. HDZ će kao najjača stranka nakon izbora formirati saborsku većinu, a nakon toga i vladu kojoj ću bit na čelu. To je pozicija od koje, za razliku od Zorana Milanovića i SDP-a prošle godine, neću odstupiti.

- Ovogodišnja turistička sezona je, prema riječima HDZ-ova ministra turizma Antona Klimana, "najbolja u povijesti." Ministar Kliman tek je 14. na izbornoj listi u svojoj osmoj izbornoj jedinici - znači li to da stranka ne vjeruje u njegove rezultate? Ili da dobra sezona nema veze s radom nadležnog ministarstva?

- Zadovoljni smo rezultatima rada ministra Klimana, posebice s pripremom ovogodišnje rekordne turističke sezone. Tijekom sedam mjeseci ove godine Vlada je ostvarila odlične rezultate u hrvatskom turizmu s porastom broja noćenja i dolazaka. Smatram da je svako mjesto na izbornim listama jednako vrijedno, posebno što sam sve kandidate pozvao na korištenje instituta preferencijalnog glasovanja i svatko ima priliku ući u Hrvatski sabor, i 1. i 14. Na našoj listi imamo aktualne ministre, saborske zastupnike, čelnike županijskih organizacija i jedinica lokalnih samouprava, ugledne stručnjake u svojim profesionalnim karijerama kao i troje kolega s otoka – Krk, Rab i Lošinj. Imamo i predstavnicu talijanske manjine gospođu Carlu Kontu koju sam pred ulazom u Tunel Učka najavio i pozdravio na talijanskom jeziku. Vjerujem u odličan rezultat HDZ-ove liste. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter