Plenković izabrao - Gordan Jandroković glavni tajnik HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je jučer da će se novi smjer stranke vidjeti i po izboru novih suradnika, ali njegova prva kadrovska rješenja uglavnom donose dobro poznata politička lica. Tako će glavni tajnik stranke postati HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković, koji je u posljednjih 13 godina obnašao u više navrata dužnost saborskog zastupnika, a bio je ministar i potpredsjednik Vlade u HDZ-ovoj vladi. Politički tajnik bit će Davor Ivo Stier, glasnogovornik Plenkovićeve kampanje i zastupnik u EP-u. I on je već bio savjetnik bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Jandroković i Stier na tim će stranačkim dužnostima, kad ih potvrdi Središnji odbor stranke, zamijeniti Ivana Domagoja Miloševića i Domagoja Maroevića koje je samo prije mjesec i 14 dana na tajničke dužnosti imenovalo isto tijelo na prijedlog tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karmarka. No, trećeg tajnika, onog za međunarodne odnose, ministra vanjskih poslova Miru Kovača, Plenković planira zadržati na toj poziciji. Možda je tajna njegovog opstanka između ostalog zato što dolazi iz diplomatskih krugova, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, gdje su, kao i Plenković, još devedesetih godina svoje karijere započeli i Jandroković i Stier. Nakon policijskih snaga, koje su predvodili Karamarko i njegov glavni tajnik pa zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, HDZ sada preuzimaju diplomati.

No, našlo se mjesto i za neuništivog HDZ-ovaca s najduljim saborskim stažem Vladimira Šeksa. On će, izvijestio je Plenković   biti u Savjetodavnom vijeću HDZ-a. Da ne može u političku mirovinu i da se nakon kratkotrajne pauze vraća u sedlo Šeks je pokazao kad se angažirao oko toga da Plenković preuzme stranku.

Novinarima je jučer i prije nego je novi predsjednik objavio  kakva će biti njegova dužnost u budućnosti, Šeks ispred središnjice HDZ-a kazao da će se aktivnije angažirati u stranci.

- Već sam se itekako aktivnije angažirao, a na koji način to će se još vidjeti, rekao je Šeks. Na izravno pitanje hoće li biti savjetnik predsjedniku stranke, Šeks je odgovorio: "Ja ostajem u utakmici".

Prije pet mjeseci Šeks je dao ostavku na mjesto savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i s obzirom na tadašnji odnos snaga činilo se da neće tako skoro imati neku značajniju ulogu u HDZ-u. Slična je situacija bila i s Jandrokovićem, koji je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u svibnju, a njemu bliski izvori tvrdili su da on odrađuje svoj posljednji mandat u Saboru i da će se polako povući iz politike. No, samo koji tjedan kasnije bio je jedan od rijetkih zastupnika koji se pridružio HDZ-ovim europarlamentarcima predvođenim Plenkovićem kad su se javno usprotivili Karamarkovoj namjeri rušenja Vlade Tihomira Oreškovića.

No, možda u izboru suradnika Plenković u Predsjedništvo kooptira i neka nova lica, jer se prema Statutu to tijelo može povećati za još četiri člana. U Predsjedništvo je već ranije kooptiran šef izbornog stožera HDZ-a Damir Jelić, koji je bio šef Karamarkove izborne kampanje kad je prije tri mjeseca on postao predsjednik HDZ-a.

Plenković kaže da mu je Jelić ponudio ostavku, ali da je on nije prihvatio pa prema tom gradonačelnik Karlovca ostaje u Predsjedništvu stranke. Nove će članove Plenković, kako je najavio, idućih dana predložiti vodeći računa i o zemljopisnoj zastupljenosti, ali o konkretnim imenima nije želio govoriti.

Novinare je zanimalo kako Plenković komentira zahtjev potencijalnog postizbornog koalicijskog partnera Mosta da se u HDZ-u trebaju dogoditi promjene u vrhu stranke. Odgovorio je da su članovi potvrdili promjene u nedjelju, misleći na svoj dolazak na čelo stranke.

        Plenković nije želio detaljnije govoriti ni o tome kako će izgledati HDZ-ove izborne liste, te hoće li svoja mjesta na njima, kako se spekulira, izgubiti Josipa Rimac i predsjednik Sabora Željko Reiner. Rekao je tek da će na tim listama biti dobar spoj iskustva i mladosti i ljudi koji će svojim dokazanim radom privući birače,

- Nije realno da liste budu iste kao što su bile 8. studenog 2015., najavio je određene promjene novi predsjednik HDZ-a.

Što se tiče razgovara o predizbornim koalicijama, Plenković kaže da će radna skupina koja je dosad neformalno razgovarala s  potencijalnim i aktualnim partnerima nastaviti s radom, te da će se u razgovore uključiti i Jandroković i Stier.

- Nakon konzultacija i kada jasno vidimo podudarnosti u političkim prioritetima za iduće izbore, donosit ćemo odluke o eventualnim prijeizbornim koalicijama. Saslušao sam stavove članova Predsjedništva njihove stavove te njihovo iskustvo u funkcioniranju Domoljubne koalicije i unutar Vlade. Posebno njihove stavove o reperkusijama na pojedine županije te gradske i lokalne razine. Zajednički smo zaključili da treba nastaviti razgovore s političkim partnerima, rekao je Plenković. Uvjeren je da će u konačnici HDZ biti poželjan partner svim strankama koje su mu programski i svjetonazorski bliske. (J. MARIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter