Plenković: Istrani ne trebaju strahovati zbog terana

Andrej Plenković (D. B. P.)
Andrej Plenković (D. B. P.)

S HDZ-ovim zastupnikom u Europskom parlamentu Andrejom Plenkovićem razgovarali smo tijekom njegovog posjeta Puli kada je u sklopu svojih redovnih obveza i obilaska hrvatskih gradova stigao u Istru, razgovarao s istarskim županom, a na Ekonomskom fakultetu održao predavanje studentima.

- Koji je Vaš stav kada je riječ o regionalizaciji Hrvatske. Je li podjela po regijama bolja opcija od birokratiziranih županija s malim proračunima?

- Rasprave o mogućem novom teritorijalnom ustroju trebaju biti postupne, sveobuhvatne, pažljive i moraju uključivati mišljenja struke, a osobito stavove županija. Vodim računa o tome da su naši župani i županijske skupštine izabrani prije samo pet mjeseci i da oni operativno najbolje znaju koje su im nadležnosti svrhovite i učinkovite te imaju li dovoljno sredstava da realiziraju projekte.

Fiskalna decentralizacija preduvjet je za pravu ocjenu učinkovitosti sustava županija koji imamo u zadnjih 20-ak godina.

- Kako kao EU-zastupnik možete stati u obranu istarskog terana i dalmatinskog prošeka?

- Uz jasnu nacionalnu zaštitu, bitna je artikulirana aktivnost prema Europskoj komisiji, ponajprije glede specifikacije argumenata o porijeklu i autohtonosti. Naš prošek nema veze s onim što se u Italiji naziva prosecco. Optimističan sam glede i terana i prošeka, pa čak ako se i ne postigne dogovor s partnerima, mislim da možemo biti uspješni i pred europskim sudom. O teranu i prošeku kao zastupnici politički lobiramo, ali operativna odgovornost prije svega leži na Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno da podnese svu dokumentaciju Europskoj komisiji.

- Trebaju li onda istarski vinari strahovati od gubitka terana?

- Ne trebaju strahovati jer su argumenti na našoj strani i smatram da će stvar biti riješena na zadovoljstvo hrvatskih proizvođača terana. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter