Plenković: Imat ćemo više od potrebnih 76 potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u srijedu uvjerenje da će nakon još nekoliko dana pregovora njegova stranka imati više od 76 potpisa potrebnih za sastav nove vlade.

"Smatram kako dosadašnji razgovori HDZ-u - kao relativnom, ali uvjerljivom pobjedniku parlamentarnih izbora - daju prilično uvjerenje kako će nakon još nekoliko dana pregovora imati više od 76 potpisa potpore koji su, sukladno Ustavu RH, potrebni za sastav nove vlade", kazao je Plenković novinarima nakon konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović. Dodao je i da su predsjednicu Republike izvijestili o tijeku pregovora s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina.

Izrazivši optimizam dosadašnjim razgovorima s Mostom i predstavnicima nacionalnih manjina, Plenković je kazao da i dalje sustavno i metodološki nastavljaju razgovore za dogovaranje specifičnih točaka koje je definirao Most te programskim temeljima za rad buduće vlade. Također, razgovaraju i o ustrojstvu i sastavu buduće vlade.

Na novinarski upit kada će imati dovoljan broj potpisa, predsjednik HDZ-a odgovorio je kako će to biti u idućih nekoliko dana.

S predstavnicima SDSS-a još o zastupljenosti u javnim poduzećima

Vezano uz zahtjeve predstavnika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca da njihovi predstavnici budu zastupljeni u javnim poduzećima, kazao je da je, što se tiče sastava vlade, njihova intencija da ministri budu iz HDZ-a i Mosta. No, pojasnio je, i da su u razgovorima s SDSS-om čuli taj njihov stav, ali da o tome još nije postignut nikakav konkretan dogovor niti postoji bilo kakva fiksna kvota u tom smislu. "Razgovarat ćemo o tome", poručio je.

Smatra kako stav SDSS ide za tim da imaju određeni utjecaj u nekim javnim poduzećima koja su im relevantna obzirom na djelokrug rada i geografsku rasprostranjenost srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

"HDZ želi da u hrvatskoj političkoj kulturi predstavnici nacionalnih manjina nakon izbora u pravilu budu u poziciji podržavati buduću hrvatsku vladu. Da se stvara ozračje tolerancije i dijaloga u društvu, a da se pitanje zaštite prava manjine uvrsti u budući program vlade. To je ono što sada radimo i čini  mi se da, kroz razgovore, imamo jasnu potporu i dobar odjek takvog stava kod svih osam izabranih predstavnika nacionalnih manjina", kazao je.

Plenković je, upitan kako idu pregovori s Mostom, odgovorio da idu dobro i sukladno onome što su obje stranke ostvarile na izborima. Najavio je i da idućih dana nastavljaju pregovore o postizanju strateškog partnerstva o stabilnoj četverogodišnjoj vladi.

S jasnim jamstvima kod predsjednice

Vezano uz spekulacije koje je nakon konzultacija iznio predsjednik HSS-a Krešo Beljak da HDZ neće niti donositi potpise predsjednici Republike već će tražiti potporu na temelju izjava predsjednika stranaka na konzultacijama, odgovorio je da HDZ radi sukladno Ustavu i žele da predsjednica Republike ima jasna jamstva koja se najbolje daju potpisom izabranih saborskih zastupnika i kojih mora biti veći od 76. "Ne želimo ostavljati bilo kakve dileme ili spekulacije jer nam to nije niti na kraj pameti", naglasio je.

Naveo je i da je danas osobno razgovarao s Beljakom i zatražio da mu precizno iznese stajalište HSS-a, jer je u medijima bilo nekoliko verzija tog stava. "Kako sam razumio HSS je spreman dati svojih pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru za sastav vlade, ali da oni ne budu oni koji su presudni za dobivanje potrebnog broja od 76", kazao je.

Upitan hoće li pozvati i predsjednika stranke Bandić Milan 365 - stranka rada i solidarnosti, Milana Bandića, zvati na razgovore nakon što završi pregovore s Mostom izrazio je zadovoljstvo što je Bandić otvoren za dijalog. Najavio je ida će HDZ obaviti razgovore i sa svim drugim političkim strankama koje su ušle u Sabor, a koje izraze ambiciju razgovarati s njima. "U određenom trenutku u idućih nekoliko dana mogući su i takvi razgovori", kazao je.

Plenković je kazao i da se osobno nije čuo s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, ali da je bilo kontakata članova njegove stranke i članova HNS-a. No, nije bilo nikakvih konkretnih dogovora vezano uz potpise ili o mogućoj koaliciji, jer to nije bila ambicija HDZ-a  kao niti HNS-a koji su o tome izrekli vrlo jasan stav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter