Plenarna predavanja uglednih talijanskih lingvista

Skup su najavile Tea Golja, Eliana Moscarda Mirković i Elis Deghenghi Olujić (V. BEGIĆ)
Skup su najavile Tea Golja, Eliana Moscarda Mirković i Elis Deghenghi Olujić (V. BEGIĆ)

Na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, Odjel za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije - Odsjek za talijanske studije od 21. do 23. rujna organizira međunarodni znanstveni skup "Prikazi i imaginariji talijanske kulture: znanstveni skup povodom 40. godišnjice studija talijanistike u Puli".

Ostavili znanstveni trag

- Iznimno smo zadovoljni što ćemo na taj način obilježiti 40 godina talijanistike u Puli. Sve je počelo akademske godine 1977./78., kada je na tadašnjem Pedagoškom fakultetu krenuo četverogodišnji studij talijanskog jezika i književnosti. Prije toga postojao je dvogodišnji studij talijanskog i hrvatskog jezika na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji. Četverogodišnji je studij utemeljila  prof. dr. Vera Glavinić, koja je bila i prva djelatnica toga studija zajedno s prof. Teom Vitale. Kasnije su tu došli i drugi znanstvenici, od kojih su brojni tu i započeli svoju znanstvenu karijeru, a neki su tu proveli i čitav svoj radni vijek, dok su neki tek kratkotrajno tu radili, no svejedno su ostavili trag. Recimo da su na talijanistici, kao dijelu Pedagoškog, te potom Filozofskog fakulteta, a zatim Sveučilišta Jurja Dobrile te sada novoutemeljenog odjela, radili, između ostalih, Nelida Milani Kruljac, Rita Scotti Jurić, Barbara Buršić Giudici, Biancastella Zanini, Romano Ugussi, te nešto kratko Fulvio Meguschar i Tomislav Wruss, kazala je prof. dr. Elis Deghenghi Olujić, prorektorica za znanost i umjetnost Sveučilišta Jurja Dobrile.

Ona je na talijanistici, jedinoj jednopredmetnoj u Hrvatskoj, zaposlena od 1980. godine. Deghenghi Olujić ističe i da su tu predavali poznati talijanisti iz Zadra, Zagreba, kao i suradnici iz Italije, među kojima su Pavao Tekavčić, Edo Dermit, Antonio Borme i brojni drugi.

Izniman interes za skup

Predstojnica Odsjeka za talijanske studije pri Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije dr. Eliana Moscarda Mirković kazala je da za simpozij vlada izniman interes.

- Iako su prijave otvorene sve do kraja ožujka, najavljeno je već više od 60 sudionika iz raznih krajeva, od Kanade, Tunisa, Belgije, Italije, raznih hrvatskih gradova. Radni jezici su talijanski i hrvatski, a tematske cjeline odnose se na talijansku književnost,

talijansku lingvistiku, dijalektologiju, talijansku kulturu i civilizaciju, prevođenje, te didaktiku talijanskog jezika i književnosti. Predviđeno je i tiskanje znanstvene monografije, ističe Moscarda Mirković.

Među sudionicima, Moscarda Mirković i Deghenghi Olujić istaknule su autore plenarnih izlaganja, među kojima su Edoardo Lombardi Vallauri, poznati talijanski lingvist, Giulio Ferroni, čuveni povjesničar talijanske književnosti, potom Franco Crevatin s tršćanskog sveučilišta i drugi.

Dr. sc. Tea Golja, pročelnica Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije kazala je da ovaj Odjel, premda djeluje u ovome obliku tek godinu dana, ima dobro uhodanu izdavačku djelatnost koju čine djela iz područja kulture i turizma, kao i talijanskog jezika i književnosti. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter