Plemenitašice se vole trajno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaista je lijepo šetati pored kuca i njihovih lijepo uredenih vrtova u kojima neprekidno nešto cvate. No, kako obogatiti vrt biljkama koje ce se izmijenjivati u cvatnji tijekom citave godine, a koje ne treba svaku godinu ponovno saditi? To se može postici sadnjom trajnica ili perena.
Trajnice su vecinom zeljaste ukrasne biljke koje pravilnom sadnjom i njegom možemo održati na istom mjestu dugi niz godina. Njihovi podzemni djelovi; korijen, podanak, gomolj ili lukovica više godina prezimljavaju na otvorenom, u vrtu, a nadzemni se djelovi pred zimu osuše. U proljece one ponovno prolistaju i procvjetaju. Sve se više sade u gradskim parkovima i na ostalim javnim zelenim površinama, no ipak se najcešce koriste za oplemenjivanje kucnih vrtova.
Dijelimo ih po vremenu cvatnje, a ako ih pravilno rasporedimo mogu nam jedna za drugom cvjetati cijelu godinu, od ranog proljeca do kasne jeseni. Nadalje, dijelimo ih i po visini na niske, srednje i visoke. Neke se mogu saditi na suncane, neke na polusjenovite a neke na sjenovite položaje. Postoje trajnice za kamenjare, suhozidove, trajnice za suha staništa, te vodene trajnice ili one koje rastu uz vodene površine.
Trajnice cesto sadimo u skupinama i to tako da ih kombiniramo po vrstama. Svaka vrsta mora imati cisti sklop odnosno nije poželjno miješati razlicite sorte iste vrste u jednoj skupini jer to obicno ne djeluje lijepo.
Ovisno o tome s koje cemo strane najcešce gledati gredicu, sadimo ih tako da niže sadimo sprijeda, a više iza njih. Ako želimo naciniti okruglu cvjetnu gredicu tada najviše sadimo u sredini, a niže oko njih. Neke su trajnice posebno zanimljive zbog svojih listova razlicitih oblika i boja, ali ipak najcece ih sadimo zbog lijepih cvjetova. Mnoge se trajnice kao što su karanfil, lupina, pakujac i neke druge razmnažaju sjemenom, no, cesto ih razmnažamo i vegetativno, dijeljenjem korijena ili podzemne stabljike ili reznicama. Dijeljenjem korijena, na primjer, mogu se razmnožavati zvoncici, razlicak, božur, jaglac, krizanteme i mnoge druge trajnice. Begonija tuberhyibrida razmnožava se gomoljima, a kana i perunike, dijeljenjem podanaka. Ljiljani i narcisi razmnožavaju se dijeljenjem lukovica, a mnoge druge zelenim ili odrvenjelim reznicama.
Uspjevaju na najrazlicitijem tlu pa gotovo i nema zemljišta koje njima ne možemo oplemeniti. Tla naših okucnica cesto su puna kamenih gromada, no to može biti i prednost. Upravo na takvom tlu možemo napraviti prekrasne kamenjare oplemenjene jastucastim i puzajucim trajnicama koje stvaraju prekrasne stalne pokrove umjesto trave koja na takvim mjestima ne bi uspijevala.
Neke trajnice možemo saditi i kao biljke za rezanje, što znaci da njihovo cvijece možemo rezati i koristiti za vazu ili za prodaju.
Vecinom ih sadimo u skupinama no neke možemo saditi i pojedinacno i one ce se posebno isticati na ravnoj pješcanoj, travnatoj ili nekoj drugoj uredenoj površini. Njihova je prednost pred jednogodišnjim cvijecem u tome što imamo daleko manje posla s njihovim održavanjem. Naime, za ljetnice moramo svake godine ponovno pripremiti teren i posaditi ih dok trajnice, kad ih jednom zasadimo, vrlo jednostavno godinama održavamo. To, doduše, ne znaci da cemo se odreci jednogodišnjeg, ljetnog cvijeca, jer bi time osiromašili svoj vrt. Naprotiv, ako posadimo i jedne i druge one ce se ravnopravno nadopunjavati.


Podijeli: Facebook Twiter