Plečko o "smaku svijeta": Ili harmonija ili kaos

Drago Plečko (D. JELINEK)
Drago Plečko (D. JELINEK)

Najpoznatiji hrvatski alternativac, stručnjak za rubna područja znanosti, prirodnu medicinu i duhovne spoznaje Istoka mr. Drago Plečko nije iznenađen novom pomamom za "smakom svijeta" koju gledamo proteklih dana.

"Naravno da 21. prosinca neće biti nikakvog smaka svijeta. Ali, svakih nekoliko godina imamo takve najave, postoji i 'sindrom tisućljeća', sjetimo se samo 'milenium buga' i drugih tema o kojima se raspravljalo cijelu 1999. i 2000. godinu", podsjeća Plečko.  

- Kako je došlo do medijskog mita o smaku svijeta 21. prosinca 2012., odnosno o proročanstvu izumrlog naroda Maja?

- Malo se zna pozadina ideje o "smaku svijeta" 21. prosinca ovog petka. Danas to uglavnom eksploatiraju razne new age grupe, koje najavljuju opću propast. Vjeruju da će samo neke točke na zemlji biti pošteđene kataklizme, poput planine Rtanj u Srbiji ili sela Bugarach na francuskim Pirinejima. Ipak, treba reći kako pravi razlog tog proročanstva leži u radovima Josea Arguellesa, autora knjige "Majanski faktor" koji živi u Novom Meksiku. U njoj obrazlaže svoje tridesetogodišnje studiranje fenomena kalendara Maja, koji naprasno prestaje s 21. prosinca 2012. godine. Došao je do zaključka da tada završava jedan ciklus u povijesti čovječanstva.

- Dakle, kakav će biti novi početak?

- Postoje dva scenarija što će biti dalje. Prvi je harmonična konvergencija, skok kolektivne svijesti čovječanstva u višu formu. Ljudi bi prešli iz kaosa u harmonično djelovanje da bude bolje na Zemlji. Drugi scenarij je obrnut, opći kaos koji se sastoji od raznih katastrofa, ali ne i smaka svijeta. To je osnovna ideja koja se može iščitati iz rada Josea Arguellesa.

- Što su Maje, zapravo, predvidjele i ostavile u svojim zapisima?

- U religiji Maja postoji božanstvo za koje nije jasno je li možda mehanička inteligencija. Naziva se Hunabku i nalazi se u centru naše galaksije. Vjeruje se da upravlja našom poviješću, scenarijima i ciklusima u povijesti čovječanstva. Ali, same Maje ostavile su iza sebe još kontroverzi. Primjerice, iznenada su nestale, izumrle, što se povezuje s nedostatkom vode i dugim sušama. Postoje i druge mogućnosti, poput one o izvanzemaljcima, ali ipak je očito da nisu bili visoko tehnološki razvijena civilizacija. Čak su i prinosili ljudske žrtve bogovima.

- Maje nisu jedine najavljivale nove cikluse u razvoju čovječanstva, kao ni "propasti svijeta"?

- Mnogo je proroka i proročanstava. Pogledamo li Vede, indijske svete knjige, vidjet ćemo da živimo doba Kali Juge, kada tehnologija više neće moći liječiti bolesti i osiguravati napredak. U europskom kršćanstvu imamo "sindrom tisućljeća", po kome tisuću godina znači kraj ere. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter