Plazonić: Pulska bolnica se otvara krajem 2018. godine

Joss Stone već je nastupila u Areni, prije četiri godine s legendarnim Solomonom Burkeom (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Joss Stone već je nastupila u Areni, prije četiri godine s legendarnim Solomonom Burkeom (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Povjerenstvo za praćenje i realizaciju projekta nove pulske bolnice, sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravstva, Istarske županije i OB Pula, sastalo se jučer u Općoj bolnici, nakon čega je predsjednik tog tijela prim. dr. Željko Plazonić izjavio novinarima da je vrlo zadovoljan dinamikom izgradnje te najavio otvaranje bolnice vrijedne 600 milijuna kuna krajem iduće godine.

Grubi radovi

- Mislim da je ovo rezultat uspješne i jake suradnje između svih onih koji su involvirani u proces izgradnje nove bolnice, projekta koji je osobito značajan za cijelu našu županiju.

Iako je dovršetak bolnice planiran koncem idućeg lipnja, objektivno, u gradnji ne možete isplanirati točne datume. Mislim da će do kraja 2018. bolnica biti dovršena i puštena u pogon, što je realan i pohvalan period jer ćemo na taj način ostvariti naše planove, izjavio je Plazonić. Dodao je da su grubi građevinski radovi u završnoj fazi, paralelno s instalacijama i stolarijom koja se postavlja.

- U planu je nabavka medicinske aparature, pripremaju se natječaji. Radi se paralelno na više segmenata, a ono što se vidi, što je efektno za građane, jest činjenica da se počela postavljati fasada na novoj zgradi koja će sada imati sasvim drugačiju percepciju, izjavio je Plazonić te dodao da će nova bolnica premašivati okvire županijske zdravstvene ustanove kako kadrovski, tako i kvalitetom opreme.

Govoreći o uslugama u budućoj bolnici, ravnateljica dr. sc. Irena Hrstić kazala je da će se uvesti neke metode koje dosad nisu primjenjivane.

- Izdvojila bih neophodan magnet, davni standard koji mi nismo imali, ali smo ga dosegnuli i bit će u novoj bolnici. Imat ćemo puno moćniji CT. Ono što nismo imali jest mogućnost interventne kardiologije: nakon što nabavimo opremu i zaposlimo ljude, pacijenti s akutnim koronarnim sindromom koji su ranije odlazili u Rijeku liječit će se kod nas. Tu su još neke sitnije stvar, poput endoskopskog ultrazvuka i endoskopske retrogradne kolangiopankreatografije namijenjene pacijentima sa žučnim kamencem. U svakom slučaju, kad dobijete novu i suvremenu opremu, onda su i mogućnosti napredovanja puno veće. Ali ključni su magnet, suvremeni CT i koronarografija, to će građanima biti zanimljivo, rekla je Hrstić.

Dovoljno liječnika

Na pitanje je li u pulskoj bolnici zaposlen dovoljan broj liječnika, Hrstić je odgovorila da će ih biti dovoljno ukoliko se vrate svi specijalizanti kojih je trenutno 77.

- Već smo prije nekoliko godina počeli razmišljati o tome tako da smo za sve odlaske u mirovinu tražili zamjene i dobivali odobrenje Ministarstva zdravstva. Planirali smo zaposliti naše mlade liječnike i medicinske sestre ukoliko se vrate, a vjerujem da hoće jer neće biti razloga ne doći u novu bolnicu s novom opremom. Mislim da tad ne bismo trebali imati većih problema. Bit će možda prolaznih problema, ali vjerujem da ćemo u konačnici imati opremu, ali i ljude, rekla je Hrstić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter