Plaže u Puli ipak neće imati wireless

Pula je među prvima ponudila besplatni bežični pristup internetu (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Pula je među prvima ponudila besplatni bežični pristup internetu (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Anketa među turistima našeg lijepog Jadrana pokazala je da gosti, pogotovo mlađi, paze na puno detalja pri odabiru destinacije za svoj ljetni odmor. Jedna od važnijih je besplatna internetska mreža.

Kafići, ugostiteljski objekti i druge ustanove paze da svojim gostima sada pruže i tu uslugu, a zahtjevi turista sežu čak do - plaža. Tako su se dovitljivi Riječani, koji su prvi započeli uvođenje besplatnih internetskih zona, dosjetili da i neke plaže prekriju wireless mrežom.

Grad Pula tu je uslugu započeo uvoditi još 2009. godine.

Bežičnu internetsku mrežu na području grada započeli smo razvijati zahvaljujući suradnji Grada Pule, Sveučilišta Jurja Dobrile i CARNeta još 2009. godine. Riječ je o razvoju gradske bežične mreže za slobodnu komunikaciju Pula Free Air.

Podsjećam da je u prvoj fazi pokrivanje grada bežičnim internetom otvorena gradska mreža bila dostupna samo na Forumu. Kasnije je proširena i na Portaratu, Flanatičku ulicu te na područje gradske tržnice, kao i na pulske Giardine/Korzo.

Danas signal otvorene bežične mreže grada Pule pokriva i lokacije oko Sveučilišta, Kaštela, Pattinaggia. Uvođenje jednostavnog, besplatnog i bežičnog pristupa internetu pokazala se odličnom inicijativom kojom se Pula svrstala među prve hrvatske gradove koji nude takvu uslugu svojim građanima i posjetiteljima, ustvrdio je gradski pročelnik za financije Danijel Ferić.

Na upit hoće li po uzoru na Rijeku i Pula obuhvatiti neke gradske plaže, pročelnik Ferić odgovara da obuhvaćanje zona kupališta nije trenutno u fokusu, ali je zato u planovima za bližu budućnost predviđeno da se signal otvorene mreže proširi na zone školskih objekata te da se zaokruži starogradska jezgra sa zonom od Gradske knjižnice i čitaonice do Arene. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter