Plaže svima ne samo njima

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"Plaže svima ne samo njima" naziv je peticije koju je pokrenuo Savjet za ljudska prava, civilno društvo i pravni poredak SDP-a Istarske županije, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Buzetu predsjednica SDP-ovog Savjeta Snežana Andrejev Majcan.

- Kao legalisti i kao građani dužni smo poštivati sve zakone Republike Hrvatske no ne možemo se oduprijeti utisku da je zakon manjkav te stoga i u cilju zaštite prava građana pokrećemo peticiju koju ćemo uputiti Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Peticijom tražimo da se na plažama s koncesijom ili koncesijskim odobrenjem postave informativne ploče s kojih bi bilo jasno vidljivo tko je koncesionar ili nositelj koncesijskog odobrenja te koja su njegova prava, što ima pod koncesijom ili na što se odnose njegova koncesijska odobrenja. Također tražimo da se resorno ministarstvo jasno očituje kojoj službi se mogu podnositi prijave te da ona urgentno reagira u cilju zaštite građana, njihovih prava te provođenja zakona, istaknula je Andrejev Majcan.

- Svjedoci smo svakodnevnog kršenja ljudskih prava kao što je pravo na slobodno kretanje, te prekoračivanja ovlasti koncesionara. Takvih primjera ima i u Istri, konkretno u Rapcu gdje su domaće kupače tjerali s plaže, rekla je Andrejev Majcan.

Građanima su njihova prava i slobode nejasne te se, istaknula je Andrejev Majcan, radije povuku nego ulaze u sukobe tim više što im je vrlo teško doći do koncesijskih ugovora. Problem nastupa kad građani žele zaštititi svoje pravo na slobodno kretanje i neuvjetovani boravak na plaži no ne znaju kome mogu prijaviti kršenje tog prava i tko ih može i mora zaštititi. Loptica se obično prebacuje na komunalnog redara pa na Lučku kapetaniju pa na Povjerenstvo za praćenje koncesija pa na policiju pa na ministarstvo i tako građani zaista ne znaju kome mogu slati prijave. - Dolazimo u situaciju da je "zakon jačega" ispred zakona Republike Hrvatske što smatramo nedopustivim. Bojimo se da se novonastalom situacijom štiti krupni kapital na štetu svih građana, rekla je Majcan.

Članica SDP-ovog Savjeta Marijana Kauka istaknula je da koncesionar, ako misli ograđivati ili naplaćivati ulazak na plažu, mora to navesti u ponudi, tako da jedinice regionalne ili lokalne samouprave mogu prihvatiti ili odbaciti takve ponude. No koncesionar koji misli ograditi ili naplatiti ulazak na plažu platit će i viši iznos za koncesiju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter