Plaže se ciste prije dolaska prvih kupaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na osnovi ugovora s Gradom Pulaom o održavanju i cišcenju javnih nekomercijalnih kupališta, plaža i njima pripadajucih zelenih površina, definirano je osam pozicija cišcenja te njihov intenzitet. Kao i svakog ljeta, djelatnici Herculanee vec u svibnju zapocinju s aktivnostima uredenja plaža i kupališta da bi ih spremili za sezonu kupanja, a cišcenje po ugovorenom rasporedu traje i cijelu sezonu.

Tako se oko ograde Muzila i kampa Valovine cisti jednom tjedno, baš kao i na podrucju lucice Delfin, te uz obalu autokampa Stoja. Dva puta tjedno u ranojutarnjim satima, da bi plaže ciste docekale prve kupace, djelatnici Herculanee ureduju gradsko kupalište Stoja te potez od gradskog kupališta Valkane do Mornara. Svakodnevno se cisti kupalište Valkane, a podrucje iza ograde cisti se jednom tjedno.

- Važno je istaknuti da djelatnici Herculanee po potrebi ciste kupalište i van definiranih dana sakupljanja otpada te kose travu na zelenim površinama na definiranim lokacijama i van podrucja od šest metara. Ponekad zbog obima podrucja koje je pokriveno ovim programom cišcenja, djelatnici nisu u mogucnosti istodobno biti na svim lokacijama, pa pozivamo gradane da nas nazovu ukoliko primijete otpad da bismo ga što prije pokupili, isticu u Herculanei.

Kada se govori o održavanju plaža i kupališta, pritom se podrazumijeva cišcenje plaža od otpadaka i nanosa iz mora te odvoz otpada, kao i košnja zelenih površina unutar kupališta dva puta godišnje, po potrebi orezivanje i uklanjanje opasnih i suhih grana i stabala, redovno pražnjenje košarica i zamjena vrecica za odlaganje otpada te uredenje nanosa šljunka nastalih tijekom zimskih mjeseci.

Naravno, teško da plaže poslijepodnevne sate docekaju savršeno ciste. Što zbog nanosa iz mora što zbog nekih "navika" kupaca. Medutim, zato su ujutro poprilicno ciste, što nam je potvrdila i nekolicina kupaca koja se ugodno iznenadila rezultatu aktivnosti djelatnika Herculanee. Cišcenje gradskih plaža, vrijedno 350 tisuca kuna, obavljat ce se do 30. rujna kako bi domaci i strani kupaci mogli uživati u ljepotama pulskog priobalja. Ostale pulske plaže, koje su vecinom u koncesiji, trebali bi ocistiti koncesionari. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter