Plaže pune k'o šipak, ali turisti slabo troše

Uživancija na plus 30 (D. MEMEDOVIĆ)
Uživancija na plus 30 (D. MEMEDOVIĆ)

Ma koliko god gostiju da stiglo, pa bile to i rekordne brojke u noćenjima i dolascima, turistički djelatnici rijetko kada su zadovoljni. Lani im je sezona bila loša jer je padala kiša s čime se možemo složiti budući da je zbilja izostao dio gostiju. Ipak, oni koji su ovdje boravili umjesto plaže većinom su birali razgledavanje gradova te izvanpansionsku potrošnju, što bi zapravo turističke djelatnike trebalo oraspoložiti. Tako i ove sezone, kada se bilježe ogromni porasti turističkog prometa i sunce grije svom jačinom cijelo ljeto, situacija je opet loša. Ovaj put gostiju ima k'o pljeve, ali ne troše.

Hoteli preskupi

- Ove godine je zbilja jako loše. Lani je bilo puno bolje. Gosti su više trošili. Ovog ljeta samo naručuju neke salate i čaše vode iz špine. Svi su na dijeti, šali se jedna ugostiteljica na glavnoj rabačkoj šetnici koju smo obišli u sklopu naše turističke patrole. Susjedni ugostitelji tvrde isto, a po njima je glavni razlog lošoj sezoni u Rapcu nedostatak turista iz Njemačke i Austrije koji očito, vele naši sugovornici, najviše troše po restoranima i barovima.

- Ove sezone je puno više Čeha, Poljaka, Rusa, ali oni slabo troše. Ovdje radim već osam godina i nikad nije bilo tako loše. Možda nam je lani bilo bolje jer je bilo više kiše pa su svi bili po restoranima. Neki nam gosti kažu i da su hoteli skupi pa onda manje troše na vanpansionu, tvrdi drugi rabački ugostitelj. Svi s kojima smo razgovarali su, naravno, htjeli ostati anonimni jer u restoranu samo rade, dok neki vlasnici nisu baš bili raspoloženi za ocjenu sezone i ocjenu uređenosti jedinog turističkog središta na istočnoj obali Istre. Ipak, ne može im se predbaciti neljubaznost. Koliko smo primijetili, sve goste, pa tako i nas, očekuju s osmjehom i uslužnošću što im je najveći plus.

Turistički biser istočne obale, kako ga mnogi nazivaju, standardno je i ove sezone solidno uređen. Glavna šetnica kao i prijašnjih je godina uredna i krcata šetačima, kupcima i svima koji se vole izležavati na plaži. Plaže su zauzete i prije 10 sati ujutro te je teško naći slobodnog mjesta na ležaljkama. Sve je čisto, ali kao i uvijek krcato štandovima s kineskim suvenirima ili ručnicima za more, perajama, kupaćim kostimima i sličnom robom. Neke originalne robe na štandovima gotovo da i nema, a samo poneki restorani i barovi mogu se izdvojiti po nešto posebnijem uređenju. Većinom su to standardne terase s kričavim reklamama.

Nagrađivane plaže

Što se tiče plaža koje su u više navrata bile nagrađivane na razini države, i ove godine su čiste, opremljene, uređene i najprivlačnije u cijelom mjestu. Upravo zato i jesu glavni adut Rapca, koji je 2007. dobio nagradu Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet sa zlatnim znakom, a godinu kasnije Plavi cvijet s brončanom oznakom, oba puta u kategoriji mjesta. Ove godine Turistička zajednica u suradnji s Gradom Labinom nije značajno ulagala u Rabac za pripremu sezone, a nisu se prijavili ni za jednu turističku nagradu. Postavili su ležaljke na plaži za osobe s invaliditetom, uredili sunčališta St. Andrea i Lanterna te poravnali plaže. Postavljene su i nove ograde te svlačionice, ali i plažne ograde. Plažama su uistinu svi zadovoljni, iako bi neki malo više hlada i manje gužve, poput Vinka Kranjeca i Vere Možine iz Ljubljane. Prvi su put u Rapcu, ali ipak se neće vratiti jer žele drugačije odredište.

- Dosad smo ljetovali svugdje po Istri i Kvarneru, odnosno na Rabu. Ovdje smo prvi put, ali Rabac nije ono što smo očekivali. Velika je gužva i malo hlada na plažama. Ostalo je sve u redu, ali više nam se sviđa ljetovati u Poreču, kažu slovenski gosti.

Velik problem ovog malog turističkog središta je parkiranje, iako je Grad Labin za ovu sezonu napravio novo parkiralište na Girandelli za oko 160 automobila. Kako nam kaže domaći turistički djelatnik Alen Filipović, koji kao i mnogi na ovoj šetnici "renta" barke, Grad bi trebao uložiti u jednu garažu, primjerice ispod hotela Apolo, čime bi se itekako pomoglo rasterećenju prometa. Veli da bi se u Rapcu mogli ostvariti brojni projekti, ali da nažalost sve stoji, po njemu zbog tromosti rada gradske uprave, ali i velikih hotelskih tvrtki. (Barbara BAN, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter