Plaže i dalje nepristupacne invalidima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što se gotovo polovica plaža s Plavom zastavom duž cijeloga Jadrana proklamira pristupacnima za osobe s invaliditetom, vecina je još kilometrima daleko od propisanih smjernica.

Na vecini ne postoje suncališta, nema parkirališta ili ono nije oznaceno za osobe s invaliditetom, a sanitarni cvorovi, ako ih ima, nalaze se na udaljenosti vecoj od sto metara. Rampe su, pak, cesto neupotrebljive zbog strmosti, nepostojanja rukohvata s obje strane ili zato što vode tik do mora ili u plicak. Nepravilnosti je citav niz pa je tako jedna ruka sasvim dovoljna da se nabroje plaže koje služe svrsi i na kojima se korisnici mogu osjecati sigurnima.

Ovaj je zakljucak izveo predsjednik Udruge paraplegicara i tetraplegicara Istarske županije Željko Kladušan koji je na  konferenciji za novinare predstavio rezultate dvogodišnjeg projekta "Istraživanje pristupacnosti plaža s Plavom zastavom osobama s invaliditetom" provedenog uz financijsku pomoc Ministarstva turizma.

- Od 116 plaža s Plavom zastavom od Istre do Cavtata, ukljucujuci i nekoliko otoka, polovica je u anketi odgovorila da su pristupacne osobama s invaliditetom. Buduci da znamo da to nije istina, željeli smo to i dokazati. Pregledali smo 54 plaže, buduci da ih je u meduvremenu deset izgubilo Plavu zastavu, i uvidjeli da stanje nije katastrofalno, ali je blizu tome, rekao je Kladušan i objasnio da su Plavu zastavu plaže dobile upravo zahvaljujuci navodnoj prilagodenosti, zbog cega bi koncesionari trebali ispoštovati zacrtane smjernice za provedbu kriterija za njezinu dodjelu, ali i zakonsku regulativu.

U Istri, gdje smo obišli 19 plaža, situacija nije bitno drugacija. Tako ih prilaze nema pet, s time da su dva djelomicna, a rampe nema njih sedam. Na deset plaža one su djelomicne, a na svega dvije potpune. Upotrebljivi sanitarni cvorovi i tuševi postoje na deset plaža, dok su suncališta na poluotoku još uvijek znanstvena fantastika.

- Najbolje zateceno stanje je na naturistickim plažama, poput one u kampu Koversada u Vrsaru. Treba istaknuti i plažu Brulo u Porecu, dok je u Puli i okolici vecina tek djelomicno pristupacna. Loš primjer je Ambrela, koja ima lijepo ureden sanitarni cvor, ali strašno strmu pristupnu rampu s rukohvatom samo s jedne strane koji se u jednom trenutku prekida. Uz to, rampa je neupotrebljiva jer ne ide u vodu, pojasnio je Kladušan, koji je izlaganje popratio kratkom videoprezentacijom.

Udruga namjerava poslati koncesionarima sakupljeni materijal i na taj nacin vršiti pritisak da bi najkasnije do ljeta 2013. ispravili propuste. Pomoc ocekuju i od Udruge Lijepa naša zadužene za dodjelu Plavih zastava, koje ce prema Kladušanovoj pretpostavki mnogima biti oduzete unatoc jakom lobiju koncesionara zbog kojega je projekt nekoliko godina bio na cekanju.

- Cilj nam je utjecati na obvezu koncesionara da poštuju propisane kriterije, odnosno povecati broj pristupacnih plaža za koje se nadamo da ce u dvije godine biti udvostrucene. Takoder, želja nam je da se u smjernice kriterija za dodjelu Plave zastave uvrsti preporuka o osiguranju kolica za ulazak u more te da Udruga Lijepa naša inzistira na provedbi kriterija 32, porucio je Kladušan. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter