Plavo ruho za Forum i Slavoluk Sergijevaca

I lani su simbolično u zrak pušteni plavi baloni (M. ANGELINI/arhiva)
I lani su simbolično u zrak pušteni plavi baloni (M. ANGELINI/arhiva)

I ove će godine Udruga za autizam Istra aktivno obilježiti 2. travnja - Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Započeli su još u nedjelju, druženjem i pješačenjem u Šijanskoj šumi.

Za sutra je najavljen mimohod u suradnji s Predškolskom ustanovom Dječji vrtići Pula i OŠ Monte Zaro. Okupljanje je najavljeno na tržnici u 10.30 sati, gdje će se dijeliti leci s ciljem senzibiliziranja i educiranja o problemima i teškoćama s kojima se suočavaju osobe s poremećajem autističnog spektra.

Potom će uslijediti šetnja do Foruma, gdje će se simbolično puštati plavi baloni. Isto će se provesti i ispred labinske Gradske vijećnice, s početkom u 11 sati.

Također sutra, u 18 sati će u Gradskoj knjižnici i čitaonici predavanje pod nazivom "Zastani, poslušaj o promisli" održati predstavnice Hrvatske Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Večeras i sutra Pula će podržati međunarodnu kampanju pod nazivom "Light It Up Blue" u znak svjesnosti o postojanju osoba s autizmom, i to tako da će Forum i Slavoluk Sergijevaca biti osvijetljeni plavo - u boji autizma.

Veliki problem u Istri je nepostojanje centra za autizam, kao i stambene zajednice. Udruga Suncokret uspješno od 2005. godine provodi projekt "Most", u sklopu kojeg su primjerice tijekom prošle godine, kroz različite radionice, studenti i volonteri imali mogućnost senzibilizirati se i educirati za probleme i teškoće s kojima se suočavaju osobe s poremećajem autističnog spektra.

- Treba nam centar za autizam jer su gradovi u Istri raštrkani i dok Pula ima posebnu  vrtićku skupinu za djecu s autizmom (u vrtiću Izvor), Labin, Poreč i Umag to nemaju, a i tamo ima djece s autizmom. Svake godine nam se javi barem troje djece koja boluju od autizma. U Istri ima oko 400 osoba s autizmom, no smatram da ih je i više, budući da se svi i ne jave.

Potreban je stoga stručni tim, rana dijagnostika autizma, adekvatna zdravstvena zaštita, osobni asistenti u školama, životne zajednice za osobe starije od 21 godine te institucionalizirana skrb za teže slučajeve, kaže Evguenija Tranfić, predsjednica Udruge za autizam Istra. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter