Plavicasti dim i miris na bakelit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tragom dojava da se mještani žale na nesnosan smrad iz tvornice kamene vune Rockwool, koji je, navodno, u cetvrtak ujutro nosio sjeveroistocni vjetar, obišli smo dijelove sela smještene uz rub Raške doline - Luga. Ovo podrucje opcine Sv. Nedjelja udaljeno je od tvornice oko kilometar zracne linije.

Od onih koje smo zatekli kod kuce gotovo su svi potvrdili da su culi neugodan miris, ali na fotografiranje su pristali samo trojica.

Josip Licul ima kucu u šumberskom starom gradu, na samom pocetku strmine koja vodi u Lug.

- Jutros oko šest bio sam u Lugu i vadio krumpir, kada sam osjetio cudan miris po bakelitu ili miris kao kada pregore žice u uticnici. O tome sam obavijestio inspektoricu. To se ne dogada svaki dan, ali dogada se cesto. Ujutro dolina zna biti do polovice prekrivena maglom, a onda, kako se sunce diže, vidite da to nije magla, nego plavicasti dim koji se diže na jednu i na drugu stranu i nestaje, ispricao nam je.

Lino Blaškovic živi na Branjevcu, odakle puca pogled na tvornicu.

- Jutros oko pet sati osjetio se miris koji ni sam ne znam kako bih opisao, možda kao miris zapaljene krpe. To nije prvi put, kazao je on.

Josip Brajša, koji živi u zaselku izmedu njih, kaže da nije osjetio miris jer ujutro nije izlazio, ali vjeruje da ga je bilo jer se to ucestalo dogada.

- Jednom smo se vracali s pira brat, kunjado i ja i kada smo prolazili po Sv. Katarini vidjeli smo iznad tvornice plamen i iskre, kao da se ne znam što tamo radi, tvrdi on.

Glasnogovornica Rockwoola Andelka Toto-Ormuž u telefonskom nam je razgovoru rekla da tvornica radi uobicajenim tempom i da su sve emisije u granicama dopuštenih. Napomenula je da je problem u tome što se svaki neugodan miris automatski povezuje s Rockwoolom.


Podijeli: Facebook Twiter