Plavi orkestar nastupio u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jako mi je drago da nas ljudi poslije toliko godina doživljavaju kao dio svoje lijepe prošlosti. Možda to nije samo muzicka pojava… Plavi orkestar je kao neki dah vremena, rekao nam je Saša Lošic Loša neposredno prije sinocnjeg koncerta na teniskom stadionu u Stella Marisu.

Dobar ce se dio prisutnih dvije i pol tisuce poklonika iz raznih dijelova Istre, drugih dijelova Hrvatske i Slovenije sigurno složiti s njim.

Istina, pocetak je kasnio oko sat vremena, ali su se plavci iskupili skoro pa dvosatnom svirkom. Cetrdesetogodišnjaci iz publike su, uz zagrljaje, puno osmijeha i pokoju suzu, nakratko ponovno postali klinci iz 80-ih glasno pjevajuci "Bolje biti pijan nego star", "Goodbye Teens", "Sava tiho tece", "Parajliju" i "Suadu".

No, koncert s aktualne ex-YU turneje (dosad su, izmedu ostalog, svirali u Ljubljani, Beogradu, Budvi, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu) nije bio samo spomenar na vrijeme njihove prve dvije vinilske LP ploce "Soldatski bal" i "Smrt fašizmu", kad je ova sarajevska grupa izazivala gotovo beatlesovsku histeriju diljem bivše Jugoslavije, postavši kulturološki fenomen.

Otvoren je "Amerikom", najavnim singlom novog CD-a koji je u pripremi pod radnim naslovom "Prova d'orchestra" (prema Fellinijevom filmu iz 1979.) i trebao bi izaci u rujnu.

Uslijedile su "Kad ti ljubav ime prozove", "Straže", "Lovac i košuta", "Kaja", "Od rodendana do rodendana", "Ako su to samo bile laži", s pravim prolomima euforije, pa zatim "Proljece", koju je okupljeno mnoštvo najglasnijom reakcijom izabralo izmedu nekoliko ponudenih pjesama, i mnoge druge. Energicno izvedena "Kad si sam, druže moj" oznacila je povratak na bis, zakljucen s "Odlazim" i zajednickim naklonom.


Podijeli: Facebook Twiter