Plavi orkestar izazvao urnebes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plavi orkestar, jedan od najpopularnijih bandova bivše države, s pet milijuna prodanih albuma, jednostavno se bezrezervno voli! Pokazalo je to na njihovom koncertu u kaštelirskoj sportskoj dvorani 1.200 obožavatelja iz svih dijelova Istre i šire.

Od generacije koja je za njima ludovala u svojim tinejdžerskim danima '80-tih do nekih novih teensa s mobitelima i fotoaparatima u rukama, a mislima dijelom na Facebooku, svi su se odlicno zabavili, prateci Lošu i drugove neumornim pjevanjem, skandiranjem, skakanjem ili tek cupkanjem u ritmu.

Plavci su stali na pozornicu tocno u ponoc, singlom "Amerika" iz 2009. i bez predaha svirali gotovo dva sata ispunjena pozitivom, starim ljubavima, osjecajima, stavovima, nadanjima i išcekivanjima, iskazanom razoružavajucom iskrenošcu i naivnošcu iz nekih drugih vremena.

Nizale su se, tako, "Djevojka iz snova" i "Kad ti ljubav ime prozove" s kraja '90-tih, pa "Ti si moja sudbina" iz '89. A zatim je Loša zapitao okupljene jesu li svjesni da je 90 posto njihovih prijatelja upravo u tom trenutku na internetu. "Ovdje smo u posljednjim ostacima stvarnog života...", zakljucio je, uz glasno odobravanje. No, kako i sam ponekad zaviri na Youtube, otkrio je da su najklikanije njihove pjesme redom "Bolje biti pijan nego star", "Odlazim", "Sava tiho tece" i "Suada". Na desetom je mjestu "Lovac i košuta", koju dosad nikad nisu svirali na turnejama, ali kako je ljudima draga, tako se u Kašteliru zaorila sa zvucnika i iz stotina grla.



Svaka je nova najava izazivala novu ovaciju - "Kaja", energicna i nekad (za suvremene pojmove nerazumljivo) kontroverzna i cak zabranjivana "Fa fa fašista nemoj biti ti (jerbo cu te ja, draga, ubiti)", danas u repertoaru Dubioze Kolektiva, nježna i ceznutljiva "Goodbye teens", na koju su se mnogima zacaklile oci, "Od rodendana do rodendana"...

Pravi je urnebes nastao na prve taktove bezvremenske "Bolje biti pijan nego star", po kojoj ce se Plavci vjerojatno najviše pamtiti. Atmosfera je i dalje bila naelektrizirana sa "Sava tiho tece", "Ako su to samo bile laži", "Zelene su bile oci te" i "Suada".

Pa još koncentrirane verzije nekoliko hitova, jer za svih stotinjak pjesama u samo jednoj noci ne bi bilo dovoljno vremena. Onih 25 izvedenih bilo je jako dobro odabrano - porucila je publika svojim oduševljenjem i izuzetno srdacnim pozdravom vodi najdražeg orkestra Saši Lošicu Loši, basisti Samiru Ceremidi Ceri, bubnjaru Admiru Ceremidi Ceri i gitaristi Saši Zalepuginu, koji su se od nje, nakon bisa, oprostili s "Odlazim". (Napisala Kristina FLEGAR; Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter