Plavi i Zeleni cvijet odlaze u povijest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove će se godine na Danima hrvatskog turizma u Zadru uručivati samo jedna turistička nagrada. Naime, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) navodno više neće dodjeljivati svoje turističke nagrade Plavi i Zeleni cvijet koje su se u zadnjih deset godina uručivale najuređenijim hrvatskim odredištima u čak šest kategorija, ovisno o veličini mjesta i gradova.

Doduše, HTZ nije izričito potvrdio da se nagrada ukida, već da je u tijeku definiranje vrsta nagrada, načina ocjenjivanja uređenosti i kvalitete turističkih destinacija, i to sa Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom radio televizijom koje od 1997. provode sličnu akciju Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku. Zamisao je da se sve tri institucije dogovore oko jedne nagrade kako se smanjili troškovi i kako bi se riješila zbrka oko bezbroj turističkih nagrada.

U HGK-u ne spominju ništa o dogovoru s HTZ-om, već najavljuju da će se Turistički cvijet dodijeliti u Zadru te da će javnost o svemu informirati nakon skore sjednice organizacijskog odbora akcije.

Ukidanje Plavog i Zelenog cvijeta nakon odlaska bivšeg direktora HTZ-a Nike Bulića koji ih je ustanovio nakon razmimoilaženja s akcijom Turistički cvijet koju je nekad zajednički organizirao s HGK i HRT-om, uopće ne treba čuditi. Bilo je samo pitanje vremena kada će se dokinuti ovaj apsurd s dvije gotovo identične nagrade zbog čega se na Danima hrvatskog turizma znalo podijeliti i do 120 raznih priznanja u obje akcije. (Barbara BAN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter