Plave zastave zavijorile na čak 22 porečke plaže

Program su uveličale članice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris
Program su uveličale članice Kluba sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris

S jučerašnjim danom porečke plaže s ponosom ističu čak 22 plave zastave, međunarodno priznanje i simbol očuvanog okoliša i pažnje koju čovjek posvećuje prirodi. Dokaz je to neprestanog i predanog usmjerenja tvrtki Plava laguna i Valamar Riviera, Grada Poreča, Turističke zajednice i ostalih privrednih subjekata k ekološki održivom razvoju. Plave zastave krase porečke plaže već duži niz godina, dokazujući tako kvalitetu mora, visoku razinu uređenja plaže, prisutnost spasilačke službe te drugih sadržaja bitnih za dobivanje ovog prestižnog priznanja.

Međunarodna ekološka markica

Svečano podizanje plavih zastava održano je jučer simultano na svim plažama i u marini, dok je središnja svečanost, uz prisutnost brojnih gostiju, održana na Plaži Valamar Isabella Island Resorta na otoku Sveti Nikola. Nazočili su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, predsjednik Uprave porečke Lagune Neven Staver, direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik te brojni gospodarstvenici i turistički djelatnici. Okupljene su zabavljali vokalna grupa RougeMarines, Klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris te porečka plesna skupina USB.

Od 22 plave zastave osam ih se nalazi na plažama Valamar Rivijere, 11 na plažama Plave lagune te tri na gradskim plažama. Plaže Valamar Rivijere koje nose oznaku Plave zastave su Brulo, Crnika, Galeb, Valeta, Borik, Maro Sandy Beach, Istra i Vala.

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Prisutnima se na svečanosti podizanja zastave obratio Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša, koja je "zastupnik" plavih zastava za Hrvatsku.

- Iskrene čestitke na još jednoj godini u kojoj će se plave zastave vijoriti na prekrasnim porečkim plažama. Ekološka markica, Plava zastava, dodjeljuje se plažama i marinama koje vode posebnu brigu o okolišu te ispunjavaju niz kriterija, poput kvalitete vode za kupanje, čiste i uredne plaže sa sanitarnim čvorom, opremom za spašavanje i prvom pomoći, te brojne druge kriterije. Plava zastava je međunarodni program koji se provodi u više od 45 zemalja svijeta te brojni turisti sve češće za svoj odmor biraju plaže i marine koje su nositelji Plave zastave, rekao je Kutle.

Projekti zaštite obale i mora

Andrea Štifanić, direktor općih i pravnih poslova Valamar Rivijere, nastavio je da u okviru politike održivog razvoja Valamar Rivijera ulaže značajna sredstva u projekte namijenjene zaštiti jadranske obale i mora, jer je upravo to, ta iskonska, neiskvarena ljepota naše prirode, ono što naše goste svake godine iznova oduševljava.

Plaže su razglednice grada

- Održavanje i uređenje plaža svakako su u fokusu svih nas, i Valamar Rivijere i Plave lagune i Grada Poreča, jer su naše plaže ujedno i najljepša razglednica naših destinacija. Čist okoliš preduvjet je za kvalitetan život, ali je istovremeno i pokazatelj predanosti i ljubavi prema gradu u kojem živimo. A s današnjim danom i s ove 22 zastave, još jednom dokazujemo koliko volimo Poreč, istaknuo je gradonačelnik Štifanić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter