Plave zastave vijore se u Maslinici i Sol Katoru

Mališani iz vrtića bili su prisutni na podizanju Plave zastave u Katoru (T. GRGIĆ)
Mališani iz vrtića bili su prisutni na podizanju Plave zastave u Katoru (T. GRGIĆ)

Petnaestu godinu zaredom rabačke su plaže nositelji Plave zastave, cijenjene turističke markice koja ima za cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Nerijetko je među glavnim orijentirima turista prilikom odabira destinacije. U ponedjeljak je Plava zastava drugi put podignuta u Maslinici, na najvećoj rabačkoj plaži. Čast da podigne ovogodišnju Plavu zastavu imao je bračni par iz Njemačke Rudi i Inge Shmartz, koji su Rapcu vjerni već pedeset godina. U prvim godinama dolaska bili su smješteni u privatnom smještaju, dok su danas gosti hotelske tvrtke Maslinica. 

Drugi put domaćini

Upravo ispred te hotelske tvrtke okupljenim uzvanicima obratila se Julia Miletić, voditeljica prodaje, koja je iskazala zadovoljstvo što je Maslinica drugu godinu zaredom domaćin svečanosti podizanja ovog važnog ekološkog certifikata. Projekt u Rapcu realiziraju zajednički Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina te dvije najveće hotelske kuće, Valamar Riviera i već spomenuta Maslinica. Stoga su se svečanosti odazvali i direktor operacija u tvrtci Valamar Riviera, Sandi Sinožić, direktorica TZ-a Radmila Paliska Kos te Donald Blašković, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Labina.

Svečanost je dodatno uveličao Gradski orkestar te članovi pjevačkog zbora Mornica –Alen Goletić, Lucija Zupičić i Antonia Kociel.

U Umagu je podignuta Plava zastava na plaži Sol Katoro u turističkom naselju Polynesia u Umagu. Plaža je ovu oznaku zaslužila zbog kontinuirane brige za more i okoliš, sukladno međunarodnom ekološkom programu zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Broj plaža kojima se dodjeljuju Plave zastave u Umagu je svake godine sve veći, što je rezultat održavanja i razvoja plaža, te brige za more i okoliš.

Direktor Istraturista  Ronald Korotaj je istaknuo kako se kontinuirano ulaže u razvoj turističkih usluga, pa tako i u plaže koje su jedna od najvažnijih turističkih prednosti.

Zasluge Istraturista

- Izuzetno nam je drago što Grad Umag ima partnera poput Istraturista koji prepoznaje brigu za okoliš, ulaganje, razvoj plaža, te kontinuirani razvoj sadržaja na plažama. Grad Umag u navedenome ih potpuno podržava, kaže gradonačelnik Vili Bassanese. Očuvanje okoliša, kaže, čini jednu od najvažnijih karika u utjecaju na ubrzani razvoj Umaga kao destinacije, ali i kao mjesta življenja.

Prisutni su bili i mališani umaških dječjih vrtića koji su u sklopu radionica učili o recikliranju i sigurnosti na plaži, tako da su im ovom prilikom bile dodijeljene diplome za predan rad, dok je događaj uveličala i domaća vokalna skupina Istravaganti. (I. AHMIČEVIĆ, T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter