Plavčić: Obveze gospodarskih subjekata dovodimo u realne okvire

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Velike novosti u kriterijima za određivanje iznosa komunalnog doprinosa i komunalne naknade uvedene su odlukama koje je žminjsko Općinsko vijeće usvojilo na posljednjoj sjednici.

- Nastojali smo uvesti pravedniji i realniji sustav obračuna i naplate ovih pristojbi, koje se nisu mijenjale već sedam godina, a u međuvremenu se Zakon o komunalnom gospodarstvu promijenio petnaestak puta. Pritom smo vodili računa da naši građani ne budu opterećeni više nego do sad za svoje stambene prostore, dok se obveze gospodarskih subjekata dovode u realne okvire, pojasnio je ove prilično složene odluke žminjski načelnik Željko Plavčić.

Nakon 7 godina povećan komunalni doprinos

Izmjenom odluke o komunalnom doprinosu ova se pristojba povećala i iznosom približila onoj u susjednim općinama, ali je još uvijek od njih niža; ukinuta je ranije važeća odredba po kojoj objekti u procesu legalizacije ne plaćaju komunalni doprinos već će ga ubuduće i oni morati plaćati, ukinuta je i odredba po kojoj se komunalnog doprinosa oslobađalo hale proizvodnih pogona za visinu iznad četiri metara, a građani koji žive na području općine Žminj dulje od 20 godina imaju 50 posto popusta za komunalni doprinos na svoju prvu stambenu gradnju.

Najvažnija novost u novoj Odluci o komunalnoj naknadi je uvođenje većeg raspona koeficijenata za poslovne prostore, koji su ranije svi bili izjednačeni, a sada će biti nešto niži za, primjerice, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, dok će za uslužne, ugostiteljske i turističke djelatnosti biti viši. Stambeni prostor ovim izmjenama neće biti dodatno opterećen, štoviše, kako je vrijednost boda za obračun komunalne naknade smanjena, građani će za stambeni prostor plaćati manju komunalnu naknadu nego do sada. Ukupno zaduženje komunalnom naknadom za sve vrste obveznika po novom će sustavu iznositi oko 1,12 milijuna kuna, što je za oko 320 tisuća kuna više nego do sad. Ovim ukupnim iznosom trebala bi se ubuduće u potpunosti financirati sva redovna komunalna djelatnost općine, koja se ranije morala potpomagati sredstvima iz ostalih proračunskih stavki. Do ožujka sljedeće godine provest će se i korekcija zaduženja komunalnom naknadom usporedbom površina koje su dosad bivale zaduživane sa stvarnim stanjem na terenu.

Naknade vijećnika i uprave u humanitarne svrhe

Izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi uvedeno je pravo na podmirivanje troškova boravka djeteta u jaslicama i dječjem vrtiću te troškova toplog obroka u osnovnoj školi za samohrane roditelje, no takvima se smatraju samo udovci ili udovice, ne i razvedeni. Za ove troškove općina će mjesečno izdvajati oko 2.000 kuna.

U duhu predstojećih blagdana, općinski vijećnici odrekli su se u humanitarne svrhe svojih naknada za tri posljednje ovogodišnje sjednice Općinskog vijeća, a istog iznosa odrekli su se još načelnik i njegovi zamjenici. Na taj način prikupit će se 11.250 kuna kojima će se pomoći liječenje bolesnog žminjskog dječaka Massima Sirotića. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter